open-navfaktor-logo
search
Podrška porodicama
Građani Tuzle umjesto Srebreničanki na mirnom protestu u centru grada
Moramo znati šta se dešavalo, moramo se sjećati, ne samo 11. jula, nego svakog mjeseca i dana, rekao je 26-godišnji Džanan Kušljugić
11.07.2019. u 13:27
get url
text
Mirni protest u centru Tuzle

Građani Tuzle danas su umjesto porodica žrtava genocida, u centru grada održali mirni protest, odali počast žrtvama i podsjetili da veliki broj porodica još traži svoje nestale. Nakon "Srebreničkog inferna" pročitana su imena 33 žrtve genocida, koje će danas u Memorijalnom centru Potočari naći svoj smiraj.

Podsjećamo, "Žene Srebrenice" svakog 11. u mjesecu održavaju mirne proteste u Tuzli, na kojima držeći jastučiće s imenima svojih najmilijih podsjećaju da se još traga za velikim brojem ubijenih.

- Ovaj dan je opomena za sve nas. Mi mladi smo ključ da se nastavi sjećanje na Srebrenicu. Moramo znati šta se dešavalo, moramo se sjećati, ne samo 11. jula, nego svakog mjeseca i dana - rekao je 26-godišnji Džanan Kušljugić, koji je danas prisustvovao mirnom protestu na Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

Tuzlanka Zineta Muminović kaže da svakog 11. u mjesecu dolazi da pruži podršku porodicama kojima traže svoje nestale, da i ona s njima osjeća barem dio tuge i bola.

Današnji mimohod umjesto udruženja "Žene Srebrenice" organizirale su žene iz Asocijacije "Fatma" kao i Asocijacija žena Gradskog odbora SDA Tuzla.

- Kao majke, sestre i supruge nadamo se da će se usvojiti zakon o zabrani negiranja genocida i da će na kraju i dio građana, koji to ne priznaje, priznati i potvrditi sve što su potvrdili Haški sud i domaći sudovi - kaže Tenzila Jusufagić, predsjednica Asocijacije "Fatma".

Jasna Hadžiselimović kaže da je kultura sjećanja veoma važna i zbog toga je važno uzeti učešće na današnjem mimohodu.

- Sve se mora spominjati i zabilježiti. Dok smo živi mi i naša djeca, sjećanje na Srebrenicu i na one koji su nestali mora opstati. Mnogo je načina na koje se čuva ovo je jedan od tih načina - rekla je Jasna Hadžiselimović, predsjednica Asocijacije žena GO SDA Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.