Srijeda, 14.04.2021.
FOTO: AA

Građani uglavnom nose maske i poštuju mjere, na ulicama i policajci koji ih upozoravaju

Posljednjih dana u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, raste broj oboljelih od COVID-19, a propisane epidemiološke mjere poštuje veći dio građana.

U odnosu na radne dane, kada je teško kontrolisati gužve u javnom prevozu i marketima, danas je ekipa AA zabilježila nešto manje ljudi.

Uglavnom, na ulicama glavnog bh. grada građani su nosili maske, a bilo je i nekoliko policijskih patrola koje prate poštivanje donesenih mjera. 

Slično je i u većim tržnim centrima, a kako se vidi na fotografijama koje je sačinio čitatelj Faktora, Sarajlije u zatvorenom nose maske i poštuju distancu, iako su pred nekim radnjama zabilježeni manji redovi.

Također, na svakom koraku su vidljivi znaci upozorenja o obaveznom nošenju maske, distanci, kao i da u ranji istovremeno može biti ograničen broj ljudi.

Vlada Kantona Sarajevo je prije nekoliko dana donijela naredbu kojoj se naređuje javnim zdravstvenim ustanovama primarnog nivoa da se izolacija za potvrđene COVID-19 pozitivne osobe i nepotvrđene osobe, odnosno članove istog domaćinstva, odredi izolacija u obaveznom trajanju od 14 dana. Time je izolacija sa dosadašnjih 10 produžena na 14 dana.

Svim tržnim centrima, trgovinama na malo i veliko, ugostiteljima, hotelijerima i drugim uslužnim djelatnostima naređeno je obavezno angažovanje COVID redara koji će biti zaduženi za nadzor sprovođenja svih epidemioloških mjera.

Ustanove poput kina, pozorišta i muzeja dužne su da na ulaze u objekte postave obavještenja o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u objektu, u odnosu na njegovu površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno sedam metara kvadratnih, te da ukupan broj ne prelazi 30 osoba.

Javnim prevoznicima naređeno je čišćenje i dezinfekcija vozila dva puta dnevno, te provjetravanje između vožnji, kao i postavljanje COVID redara u vozilima sa ciljem osiguranja pridržavanja mjera.

Također se naređuje i povećanje broja testiranja za radnike u zdravstvu, kao i radnike u školstvu koji poslove realizuju u prostorijama škole, putem COVID-19 antigen rapid testa.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh