open-navfaktor-logo
search
Klimatske promjene
Gradonačelnik Venecije: Ovo što se događa nama, dogodit će se cijelom svijetu
S kišom i poplavama bore se u Veneciji, u kojoj je proglašeno vanredno stanje
16.11.2019. u 19:20
get url
text

S kišom i poplavama bore se u Veneciji, u kojoj je proglašeno vanredno stanje. Nivo vode dosegao je 160 centimetara, a najgore tek dolazi.  Poplavljeno je oko 80 posto grada, zaustavljen je saobraćaj, zatvorene su škole, trgovine i uredi. Do sada su poginule četiri osobe.

Kako danas javlja TG24, gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro rekao je kako je šteta koju je uzrokovao plimni val u posljednjih nekoliko dana veća od milijarde eura.

Predsjednik regije Veneto Luca Zaia je na današnjoj konferenciji za medije izjavio kako Venecija jest važna, ali i kako se ne smije zaboraviti da je cijeli Veneto pogođen nevremenom.

Brugnaro je danas pozvao da se razmisli o osnivanju međunarodne agencije za vodu u Veneciji.

-Tako bi naučnici iz cijelog svijeta koji žele doprinijeti to mogli i napraviti- rekao je.

Nije samo Venecija zahvaćena lošim vremenom nego i brojni dijelovi Italije. Narandžasto upozorenje je na snazi za Toskanu koju će pogoditi jaka kiša i olujni vjetar.

Južni Tirol zatrpan je snijegom, a vatrogascima su pune ruke posla. Problema ima i u Laciju, na području Rima, gdje se također očekuju oluje i plimni val. Rijeka Po narasla je od Piedmonta do Lombardije 1,5 metara u roku od 24 sata. 

S obzirom na obilne padavine očekuje se da će nastaviti rasti. U Piedmontu je 4.000 domaćinstava bez struje zbog obilnog snijega.

Trg svetog Marka je zatvoren. Zatvorene su i brojne škole i univerziteti. 

Plimni val visok 187 centimetara bio je najviši u posljednjih pedeset godina i oštetio je brojne spomenike, umjetnine, trgovine, restorane i domove. 

Više od 80 posto grada je poplavljeno od utorka.  Venecija je mjesto pod zaštitom UNESCO-a, a italijanska vlada je proglasila vanredno stanje u gradu.

Stanovnici čiji su domovi poplavljeni dobit će do 5.000 eura kompenzacije za nastalu štetu, a privrednici do 20.000 eura, javlja BBC. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.