open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Gradske službe u Tuzli u formularima više neće zahtijevati "ime oca"
Od danas stanovnici Tuzle nisu primorani da u obrascima i formularima službi koje su u sastavu Grada upisuju "ime oca", već imaju mogućnost upisati "ime jednog roditelja", saopćeno je iz Udruženja "Zaboravljena djeca rata".
26.01.2022. u 21:22
get url
text
Tuzla: Odluka gradske uprave

- Za mene je ova inicijativa bitna jer ne želim cijeli život biti obilježena imenom osobe koja je počinila najstrašniji zločin nad mojom majkom. Isto tako, bitna mi je, jer sam željela otvoriti prostor da naše majke konačno dobiju svoje mjesto u društvenom i zakonskom kontekstu. Nije fer da svi moramo pisati ime oca ili kao ja stavljati X, jer na taj način nam se uskraćuje pravo izbora, a meni se uskraćuje mogućnost da pišem ime svoje heroine, moje majke koja je pored svega što je preživjela, poletjela kao feniks i omogućila mi život i sreću, hrabrost i snagu - kaže Ajna Jusić, predsjednica Udruženja "Zaboravljena djeca rata".

Gradska uprava Tuzle donijela je odluku na osnovu incijative vijećnika u Gradskom vijeću Tuzle Anela Ibeljića, podnesene 30. juna prošle godine.

- Nakon razgovora s članovima udruženja, odmah sam predložio ovu inicijativu, koja se od danas implementira. Nema razloga da ne napravimo promjenu kojom ćemo otkloniti prepreke, spriječiti ponovno traumatiziranje i pomoći djeci rata, ali i djeci koja imaju jednog roditelja - rekao je Anel Ibeljić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.