Gradske vlasti sutra odlučuju o koncertu: Ima li u Mariboru mjesta za Thompsona

Objavljeno: 16.05.17 u 21:39

Nastup Marka Perkovića Thompsona u subotu u Mariboru je upitan jer su neka udruženja i stranke zatražili zabranu. Prvi je zabranu koncerta još prije mjesec dana zatražio Andrej Fištravec, gradonačelnik Maribora, rekavši u tom gradu nema mjesta ikonografiji koja potiče fašizam.

Thompson nije dobrodošao ni u Maribor
Thompson nije dobrodošao ni u Maribor

O tome hoće li Thompson nastupiti u Mariboru sutra će odlučiti Gradsko vijeće, a pjevač najavljuje da će, ukoliko mu koncert u Sloveniji bude zabranjen, potražiti zaštitu u hrvatskoj diplomatiji. Zanima ga hoće li Ivo Stier, Zdravka Bušić i Kolinda Grabar Kitarović poduzeti nešto oko reakcija na njegove nastupe u Europi, piše 24sata.hr.

Slovenska policija dala je preporuku gradskim vlastima u Mariboru da zabrane Thompsonov koncert.

Odluka je donesena zbog procjene povećanih sigurnosnih rizika u publici, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA koja se poziva na saopćenje mariborske policije.

U mariborskoj policiji naveli su da su preporuku o zabrani koncerta donijeli u uobičajenoj proceduri utvrđivanja sigurnosnog rizika na javnim priredbama i na temelju novih informacija kako bi na mariborski Thompsonov koncert mogle doći osobe iz susjednih država koje su karte kupovale preko interneta, te zbog podataka "koji ukazuju na povećani sigurnosni rizik zbog opasnosti da će koncert biti iskorišten za izvršavanje krivičnih djela".

- Postoji utemeljena vjerojatnost da će na koncert doći pojedinci iz sredina gdje su koncerti tog muzičara bili zabranjeni, a kako bi izveli krivična djela - navela je u obrazloženju mariborska policija, dodajući da su na koncert po njihovim saznanjima namjeravali doći i Thompsonovi "radikalni pristaše" iz Hrvatske.

Slovenska policija uz to navodi da se u Mariboru pojavila i informacija o mogućem okupljanju Thompsonovih protivnika, što je povećavalo sigurnosne rizike za policiju i mogućnost sukoba, te da organizatori koncerta nisu imali tačne podatke o profilu publike koja će pratiti koncert.