Među njima je preporuka da se obustave javna okupljanja, iako ona nisu zabranjena, a prema riječima gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić takva zabrana imala bi političku konotaciju zbog organizovanja predizbornih skupova.

- Preporučuje se obustava svih organizovanih javnih okupljanja. Nismo se odlučili na zabranu, jer bi zabrana bila politički protumačena. Banja Luka će i narednih dana imati trocifrene brojeve zaraženih. Ljudski životi su važniji od glasova u kampanji - rekao je Radojičić.

Poručio je da se prilikom donošenja novih mjera i preporuka  vodilo računa o privredi i ekonomiji, te da je cilj da se sačuvaju radna mjesta.

- Da se ne smanji broj oboljelih za 50, a izgubi hiljadu radnih mjesta - istakao je Radojičić.

U Banjoj Luci je trenutno 1.619 osoba u izloaciji, a 1.010 slučajeva je je aktivno. Od toga 6,5 posto je sa teškom slikom i na bolničkom liječenju. Do sada je u Banjoj Luci zaraženo 3.373 građanina. Konstatovano je da se stare osobe pridržavaju dosadašnjih mjera, te je u ovoj grupaciji oko šest posto zaraženih, djece do devet godina je oko dva  posto, od 10 do 19 godina oko 15 posto , a najviše oboljelih od koronavirusa je među radno aktivnim stanovništvom od 20 do 60 godina.

- Izuzetno zabrinjavajući podaci, posebno jer se sa bolešću borimo od marta. Do sada nisu bile ni blizu velike brojke kao u posljednje vrijeme, a drastično se pogoršava od kraja septembra. Svako pogoršanje vrši pritiska na zdravstveni sistem i rad zdravstvenih radnika, što može imati nesagledive posljedice. Sve naše službe su preopterećene. Sve raspoložive kapacitete smo stavili u brobu protiv koronavirusa - rekla je direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović.

Zaključeno je da nije bilo širenja virusa u školama i vrtićima, a da su zaražena djeca, nastavnici i drugi, bili vezani za porodične klastere.

Gradonačelnik Banje Luke je ponovio da su obavezne maske u zatvorenom, a od danas i na otvorenom.

- Nalaže se stroga kontrola domova za stare ali se nismo odlučili za zabranu posjeta, zbog psihološke podrške ovim osobama. Starijim licima se preporučuje manje kretanje na javnim mjestima - kazao je Radojičić.

Što se tiče zabrane muzike uživo u ugostiteljskim objektima, Radojičić je naglasio da će to biti striktno kontrolisano.

- Ugostiteljski objekat koji napravi prekršaj, bit će svakodnevno kontrolisan. Ako se utvrdi jedna greška, bit će pod kontrolom inspekcije i komunalne policiji svaki dan, a ako nastave, postoji mogućnost zatvaranja - kazao je.

Najavio je i masovnu organizovanu dezinfekcija svih javnih prostora , te rad u grupama i smjenama u gradskim institucijama i organizacijama.

- Narednih dana održaćemo i sastanke sa Izbronom komisijom da vidimo kako organizovati izborni proces jer je izvjesno da će do 15. novembra rasti broj novozaraženih. Civilna zaštita obavezna je da nabavi dodatnu zaštitnu opremu - poručio je Radojičić.