Gradsko vijeće Bihać na današnjoj je vanrednoj sjednici jednoglasno odredilo Vučijak kao lokaciju za izmještanje migranata i izbjeglica iz središta Bihaća. Riječ je o prigradskom naselju na lokaciji podno Plješevice, u blizini granice s Republikom Hrvatskom.

U usvojenim zaključcima definirano je da će Grad Bihać uz pomoć gradske i kantonalne organizacije Crvenog križa i  Međunarodne organizacije za migracije (IOM), u roku od 60 dana pripremiti lokalitet za izmještanje migranata i izbjeglica iz gradskog središta.

- Ovu sam lokaciju predložio jer je u vlasništvu Grada Bihaća i ispunjava minimalne uslove za formiranje privremenog prihvatnog centra, odnosno ima mogućnost priključka vode i struje. Udaljena je nekoliko kilometara od središta grada, a svakako je na putnoj ruti migranata prema Evropskoj uniji. Bitno nam je da je lokacija između grada i granice s Evropskom unijom, jer ne možemo više dopustiti njihov boravak na javnim površinama i konstantno vraćanje u najnaseljenije gradsko područje - istakao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Ponovljeno je kako je ovo samo jedan korak prema rješavanju problema u Bihaću, a ne u cijeloj Bosni i Hercegovini.

- Ovo je zapravo mjera kojom ublažavamo krizu kod nas, kad već država ne radi ništa po tom pitanju. Cilj je izmještanje migranata i izbjeglica iz grada, odnosno zatvaranje privremenog prihvatnog centra „Bira“ u prihvatljivom roku od tri mjeseca. Ne dajemo lokaciju za smještaj migranata iz Mirala u Velikoj Kladuši i drugih prihvatnih centara u BiH, na to jednostavno nećemo pristati. Jasno naglašavamo da privremenim prihvatnim centrom na ovoj lokaciji želimo obezbijediti dostojanstven smještaj eventualnim novopridošlim migrantima i u spomenutom vremenskom roku isprazniti i zatvoriti Biru - dodao je Fazlić.

Na prijedlog Kluba vijećnika Stranke demokratske akcije (SDA) današnjim su zaključcima dodani i zahtjevi Skupštini Unsko-sanskog kantona i ostalim gradovima i općinama ovog kantona da se teret migrantske krize ravnomjerno rasporedi određivanjem ovakvih lokacija u Cazinu, Velikoj Kladuši i Bužimu, te zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova USK-a i IOM-u da organiziraju transport migranata i izbjeglica do Vučijaka.

Gradsko vijeće Bihać je na današnjoj sjednici podržalo i Inicijativu zastupnika u Federalnom parlamentu o hitnoj izmjeni i dopuni Zakona o pripadnostima javnih prihoda u Federaciji BiH, kako bi se i na taj način financijski pomoglo Bihaću i Velikoj Kladuši koji su najviše pogođeni migrantskom krizom.