open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Granična policija vratila 12.817 migranata u susjedne zemlje
Granična policija BiH je od januara do decembra ove godine poduzela mjere iz svoje nadležnosti prema ukupno 20.918 stranih državljana iz zemalja visokog migracionog rizika
27.12.2019. u 14:44
get url
text

Godina je na izmaku, a situacija po pitanju migrantske krize u Bosni i Hercegovini se ne mijenja.

Prema nekim procjenama, vjeruje se da je od početka migrantske krize u našu državu ušlo oko 60.000 ilegalnih migranata, a Granična policija BiH je od januara do decembra ove godine poduzela mjere iz svoje nadležnosti prema ukupno 20.918 stranih državljana iz zemalja visokog migracionog rizika.

- Od navedenog broja, 8.101 osoba je evidentirana prilikom ilegalnog prelaska ili pokušaja ilegalnog prelaska državne granice. Ostatak od 12.817 osoba je spriječeno/odvraćeno u pokušaju ilegalnog prelaska na teritoriju BiH sa teritorije susjednih zemalja – kazali su iz GPBiH.

Što se tiče istih podataka za godinu ranije, oni su približni i razlika je u tek nekoliko stotina osoba.

- U 2018. godini, GPBiH je preduzela mjere iz svoje nadležnosti, prema ukupno 21.658 stranih državljana iz zemalja visokog migracionog rizika. Od navedenog broja, 6.419 osoba je evidentirano prilikom ilegalnog prelaska ili pokušaja ilegalnog prelaska državne granice – naveli su iz GPBiH, naglasivši kako je ostalih 15.239 osoba spriječeno/odvraćeno u pokušaju ilegalnog prelaska na teritoriju BiH sa teritorije susjednih zemalja.

Iz GPBiH navode kako svakodnevno poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti prema državljanima zemalja visokog migracijskog rizika u cilju suprotstavljanja rastućem trendu i sprečavanja ilegalnih prelazaka državne granice.

- Preduzimanjem navedenih mjera značajan broj osoba je spriječen/odvraćen u pokušaju ilegalnog prelaska na teritoriju BiH sa teritorije susjednih zemalja, što predstavlja mjeru predviđenu članom 37. Zakona o graničnoj kontroli Bosne i Hercegovine. Ova mjera sprovodi se direktnim angažovanjem policijskih službenika GPBiH neposredno na graničnoj liniji, na koji način se vrši sprečavanje stranih državljana da ilegalno uđu na teritoriju BiH – objasnili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.