open-navfaktor-logo
search
Pojačane kontrole
Granični prijelazi: Federalni sanitarni inspektori izdali 3.954 rješenja o izolaciji
Federalna uprava za inspekcijske poslove danas je objavila da su njihovi inspektori, u skladu s Odlukom o obaveznoj izolaciji svih građana koji ulaze u BiH u trajanju od 14 dana, raspoređeni od 06.00 sati jučer na ukupno 15 graničnih prijelaza u FBiH.
17.03.2020. u 16:56
get url
text
Ilustracija granični prijelazi
Ilustracija granični prijelazi

Riječ je o prijelazima Bijača, Orašje, Izačić, Kamensko, Gorica, Aerodrom Sarajevo, Doljani, Velika Kladuša, Gabela Polje, Bosansko Grahovo/Strmica, Osoje, Čepikuće, Neum 1, Neum 2 i Ivanica, gdje se u tri smjene vrše dvadesetčetverosatne kontrole putnika i roba, te izriču mjere zabrane/izolacije prema uputstvima nadležnih organa.

Zaključno s jučerašnjim danom, federalni sanitarni inspektori izdali su 3.954 rješenja o stavljanju putnika pod zdravstveni nadzor - izolaciju na period od 14 dana.

Za 189 državljana BiH s prebivalištem u RS koji su ispunili sanitarni upitnik je dato uputstvo o samoizolaciji, te su podaci - spiskovi s imenima, prezimenima i adresama blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske, na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije. Isto vrijedi i za 23 državljanina BiH s prebivalištem na području Brčko Distrikta. Ovo se odnosi i na lica koja su doputovala preko Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Do sada Federalna uprava za inspekcijske poslove nije dobila podatak niti o jednoj osobi koja je državljanin BiH s prebivalištem na području FBiH, a koja je u BiH ušlo preko graničnih prijelaza u RS, te očekuju da će što prije dobiti podatke iz Inspektorata RS, kako bi ih proslijedili kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova. 

Također, podsjećaju da i sanitarni inspektori Federalne uprave za inspekcijske poslove, i sanitarni inspektori Inspektorata RS izriču mjere izolacije za sve državljane BiH, bez obzira na njihovo prebivalište. 

Napominju da su, prema pojašnjenju Ministarstva civilnih poslova BiH, u saradnji s Krzinim štabom Federalnog ministarstva zdravstva precizirane procedure u vezi sa sanitarnim nadzorom nad, kako stranim, tako i vozačima državljanima BiH kako bi bilo omogućeno da nesmetano obavljaju svoje poslove u prekograničnom prometu roba, te procedure u vezi sa prelaskom granice za lica i pacijente u pograničnim područjima.

Naglašavaju da su svi putnici koji ulaze u BiH/FBiH dužni popuniti sanitarni upitnik i dati tačne i vjerodostojne informacije o zemlji iz koje dolaze, te trenutnom zdravstvenom stanju a da davanje lažnih podataka predstavlja krivično djelo za koje je propisana kazna do tri godine zatvora.

Apeluju na putnike kojima su izrečene mjere izolacije da se striktno pridržavaju izrečenih mjera i upozoravaju da je kršenje propisanih mjera kažnjivo sa do jednom godinom zatvora.

Osim toga, u skladu s Odlukom Vlade FBiH o neposrednoj kontroli cijena upućen je akt svim kantonalnim, gradskim i općinskim tržišnim inspekcijskim organima na nadležno postupanje.

- U protekla dva dana, dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata izvršio je 26 nadzora po prijavama građana, u okviru kojih su inspektori izdali 23 prekršajna naloga u iznosu 57.500 KM. U devet nadzora po prijavama građana vezanim za nerazumno povećanje cijena, nisu utvrđeni prekršaji kod subjekata nadzora - kazao je direktor FUZIP-a Anis Ajdinović.

Zamolio je građane da sve uočene nepravilnosti prijave na telefon 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: [email protected], ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6 Sarajevo, saopćeno je iz FUZIP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.