Gratz: Tražimo od RS-a reparacije porodicama žrtava genocida

Objavljeno: 21.11.17 u 21:19

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Dennis Gratz zatražio je da Narodna skupština Republike Srpske donese zakon kojim će se priznati status i zaštititi preživjele žrtve genocida i porodice ubijenih u genocidu.

Gratz: Utvrditi obaveze institucija na putu ka priznavanju genocida
Gratz: Utvrditi obaveze institucija na putu ka priznavanju genocida

Uz to utvrditi obaveze institucija na putu ka priznavanju genocida i suočavanja s prošlošću te uvrštavanja činjenica o genocidu u obrazovni program univerziteta, srednjih i osnovnih škola u RS-u.

- Tražimo uvođenje posebnog programa reparacija prema žrtvama genocida, uvođenje posebnih kvota koje će osigurati mnogo značajniju podršku povratnicima u mjesta gdje je genocid i etničko čišćenje bošnjačkog i hrvatskog stanovništva počinjeno - kazao je Gratz.

Također, zatraženo je i uvođenje posebnih programa koji će utvrditi sve obaveze različitih nivoa vlasti u procesu "konačnog suočavanja društva u RS-u s istinom o genocidu koji je počinio vojni i politički vrh ovog bh. entiteta", na čelu s bivšim komandantom vojske RS-a Ratkom Mladićem i bivšim predsjednikom RS-a Radovanom Karadžićem".

- Tražimo da se konačno prekine praksa neravnopravne raspodjele javnih sredstava prema udruženjima žrtava, pozivamo na uvođenje posebnog entitetskog fonda za zaštitu memorijala i spomenika žrtavama genocida i etničkog čišćenja te uvođenje obavezujućih programa edukacije na svim nivoima obrazovanja o razmjerama zločina i činjenicama vezanim za genocid - dodao je zastupnik u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta.

Gratz je pozvao vlasti u RS-u da se konačno ograde od, kako je rekao, "zločinačke politike na čijem su čelu 90-ih bili Mladić i Karadžić", te je zatražio od opozicije u RS-u da, ukoliko je istinski progresivna i ozbiljna alternativa predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, kako se predstavlja, napravi iskorak i ponudi drugačiju politiku o pitanju suočavanja s prošlošću.