Gratz: Zahtijevamo ime parlamentarca kojem je isplaćeno 3.500 KM ni za šta!

Objavljeno: 19.06.17 u 15:11

Zastupnik Naše stranke u Parlamentu FBiH Dennis Gratz je uputio zvanično zastupničko pitanje, u kojem traži dostavljanje imena i prezimena člana Zakonodavno-pravne komisije, kojem je isplaćena naknada od 3.465 KM, iako on nije prisustvovao sjednicama komisije, kako je utvrđeno revizorskim izvještajem o radu Parlamenta FBiH.

Dennis Gratz
Dennis Gratz

- Ured za reviziju institucija FBiH objavio je podatak, ali bez objave identiteta parlamentarca koji je dobio iznos od nekoliko prosječnih plaća u Federaciji, faktički ni za šta, jer nije prisustvovao sjednicama Komisije. Kao zastupnik građana u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zatražio sam od nadležnih tijela zvanični odgovor sa imenom i prezimenom tog parlamentarca, koji mora odgovarati pred licem javnosti i građana - kaže Gratz.

Gratz je zatražio i pitanje o primjeni člana 8. stava 5 Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti FBiH, kao i člana 16. Poslovnika Zastupničkog doma PFBiH, u ovom slučaju.

- Članom 8. Zakona o plaćama predviđeno je umanjenje naknade izabranim dužnosnicima za 10 posto za svako odsustvo sa sjednica. Ured revizora je konstatovao da u ovom slučaju nije primijenjena ta odredba, te sam zatražio dodatnu informaciju. Ovo je pitanje za Administrativnu komisiju ZD Parlamenta FBiH, koja utvrđuje aktove o visini naknade članovima radnih tijela. Dakle, ovdje imamo slučaj ne samo neodgovornog pojedinca u Parlamentu, koji i pored toga što nije prisustvovao sjednicama – uzima naknadu, već i cijelog sistema, koji mu to dopušta - prvenstveno članova Administrativne komisije - dodaje Gratz, saopćeno je iz Naše stranke.