open-navfaktor-logo
search
Poginule 42 osobe
Grčki željezničari stupili u štrajk nakon tragične nesreće
Grčki željezničari u četvrtak su stupili u štrajk nakon željezničke nesreće ove sedmice na sjeveru Grčke u kojoj su poginule najmanje 42 osobe, javljaju lokalni mediji.
02.03.2023. u 09:25
get url
text

Grčka federacija željezničkih radnika (POS) pozvala je na 24-satni štrajk, tvrdeći da je nemar vlasti doveo do tragične nesreće, piše list "Avgi".

- Nažalost, naši stalni zahtjevi za zapošljavanjem stalnog kadra, boljom obukom, a prije svega primjenom savremenih sigurnosnih tehnologija, trajno se bacaju u korpu za otpatke - navodi se u saopćenju sindikata.

U srijedu je u Atini, glavnom gradu Grčke, izbila tuča između demonstranata koji su protestovali zbog željezničke nesreće u regiji Tempi, sjeverno od grada Larise.

VEZANI TEKST - Porastao broj mrtvih: U željezničkoj nesreći u Grčkoj poginulo 38, povrijeđeno 130 osoba

Hiljade demonstranata, koji su se okupili ispred zgrade u kojoj se nalaze uredi Hellenic Traina, nosili su natpis "Nije nesreća, to je ubistvo".

Policija je suzavcem intervenisala na demonstrante koji nisu htjeli napustiti proteste.

Broj poginulih u željezničkoj nesreći povećan je na 42, a najmanje 15 ljudi se i dalje vodi kao nestalo. Najmanje 72 povrijeđena putnika su hospitalizovana, a 57 se još uvijek nalazi na liječenju u različitim bolnicama u obližnjim gradovima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.