Gdje je zapelo

Greška u sistemu: Kako i zašto se liječeni dvostruki ubica našao na slobodi?

Objavljeno: 11.02.2019. u 21:32

Živio je u Banjoj Luci, volontirao u nevladinoj organizaciji, uspio vratiti prijeratnu imovinu i, kako se činilo, uklopio u sredinu. A onda se iz RS-a preslio u Konjic i tu je sistem zakazao

FOTO: mup hnk

Edin Gačić, tenutno najtraženiji bjegunac u BiH, odranije je poznat policiji. Već je osuđen zbog dva ubistva, 1998. godine ubio je Ismeta Gunića, a 2002. život je oduzeo svojoj majci. Izdržao je dvije trećine kazne od presuđenih 20 godina zatvora, uz psihijatrijsku pomoć. Zatim je pušten na slobodu, gdje više nije bio primoran koristiti psihijatrijsku pomoć. Uprkos upozorenjima iz Kazneno-popravnog zavoda Bihać, bio je slobodan čovjek. Je li država zakazala u slučaju Edina Gačića?

Dvadesetak dana prije Gačićevog izlaska iz zatvora direktor KPZ-a Bihać upozorio je sve institucije, ali i Centar za socijalni rad u Banjoj Luci da se radi o opasnoj osobi. Kako mu je mjesto prebivališta u tom gradu, a banjalučka Klinika za psihijatriju nema uslove za liječenje, jedino rješenje za Gačića bio je Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu.

- Budući da je tada Edin još bio na izdržavanju kazne, u korespondenciji s Federalnim ministarstvom pravde smo dobili odgovor da je upućivanje na liječenje u Sokolac isključivo u nadležnosti sudova - navode iz JU Centar za socijalni rad Banja Luka.

A to je značilo: pravo na psihijatrijsko liječenje ima tek ukoliko ponovi krivično djelo. Pod nadzorom psihijatra bio je tokom izdržavanja kazne, poslije, ispostavit će se, to je bila njegova dobra volja.

Tako, nakon odslužene dvije trećine kazne, izlaskom iz kapije KPZ Bihać Gačić postaje slobodan čovjek. Živio je u Banjoj Luci, volontirao u nevladinoj organizaciji, uspio vratiti prijeratnu imovinu i, kako se činilo, uklopio u sredinu. Do kraja 2017. godine direktno je radio sa Centrom za socijalni rad Banja Luka i prihvatao svu podršku izuzev liječenja.

A onda sistem zakazuje. Gačić nije više stanovnik RS-a već se nastanjuje u Konjicu. Po automatizmu nadležnost entiteta RS-a tu prestaje. A zakonski, kao slobodan čovjek, Gačić više nije bio primoran ići psihijatru.

Izvor:   Federalna.ba

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije