open-navfaktor-logo
search
Deblokirati institucije
Grlić Radman: Hrvatska ima veliku podršku za svoj stav o potrebi izborne reforme u BiH
Hrvatska je dobila podršku velikog broj zemalja članica EU-a za svoj stav o potrebi izborne reforme u BiH kako bi se uklonile sve vrste diskriminacije, izjavio je u ponedjeljak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.
18.10.2021. u 20:28
get url
text

- Dobio sam podršku velikog broja zemalja članica EU-a - rekao je ministar Grlić Radman nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a u Luksemburgu.

Ministri su između ostalog razgovarali o stanju na zapadnom Balkanu i evropskoj perspektivi tog područja.

Grlić Radman je rekao da je u raspravi izrazio zabrinutost zbog stanja u regiji, a u Bosni i Hercegovini zbog blokade rada institucija i zbog nepostojanja konsenzusa za promjenu izbornog zakonodavstva kako bi se uklonile sve nejednakosti i diskriminacije koje su postojale i postoje kako bi sva tri konstitutivna naroda imali sva prava koja im pripadaju po Dejtonskom mirovnom sporazumu.

- To se može postići ako se politički lideri u BiH doista slože i ovaj apel je upućen njima da se prestane s paralizom institucija, da nastave pregovarati i da se dogovore - istakao je hrvatski šef diplomatije, dodajući da je dobio veliku podršku za taj stav.

- Hrvatska koja dijeli najdužu granicu s Bosnom i Hercegovinom najpozvanija je o tome govoriti jer ima neposredno iskustvo. Tako da je naš glas naišao na plodno tlo - dodao je.

Grlić Radman je izrazio zabrinutost zbog incidenata u Crnoj Gori i nedavnih nemira na granici Srbije i Kosova.

- Tu sam dobio podršku da EU treba posvetiti veću pažnju tom dijelu Evrope. Sukobi u tom području prije 30 godina upozorenje su da se to ne bi smjelo ponoviti. EU mora posvetiti više pažnje i s obzirom na utjecaj trećih zemalja i više pažnje evropskoj perspektivi tih zemalja - zaključio je ministar Grlić Radman, prenosi Hina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.