open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Grlić Radman u Briselu: Najvažnije pitanje u debati bit će situacija u BiH
Ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je uoči sastanka šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije (EU) u Briselu kako je nephodan veći politički angažman i strateški pristup Unije prema regionu Zapadnog Balkana.
10.05.2021. u 11:17
get url
text

Kako je kazao, riječ je o regionu koji je najbliži EU-u i suočava se s brojnim izazovima, a situaciju je dodatno pogoršala pandemija koronavirusa.

- Naši partneri moraju pokazati konkretne rezultate u demokratskoj transformaciji, ljudskim pravima i vladavini prava. Ovo je ključno za evropski put. Međutim, mi im moramo pomoći na ovom putu i moramo ispuniti naše obaveze - poručio je Grlić Radman.

Istakao je kako ovo podrazumijeva otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makeodnijom i Albanijom i viznu liberalizaciju za Kosovo. Šef hrvatske diplomatije je dodao da Crna Gora mora ostati posvećena evropskom putu, a Srbija se treba fokusirati na reforme.

Prema njegovima riječima, najvažnije pitanje u ovoj debati će biti situacija u BiH.

- Želio bih istaknuti značaj koncepta konstitutivni naroda, koji je ključan za funkcionalnost, stabilnost i evropski put države - rekao je.

Zaključio je da se EU mora zalagati za stabilnost i sigurnost Balkana, jer to "investicija u stabilnost i sigurnost Evrope."
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.