Grujičić zahvalio Hadžihafizbegoviću na inicijativi: Kamerni teatar 55 osniva školu glume u Srebrenici

Objavljeno: 14.11.17 u 11:47

Predstavnici Kamernog teatra 55 iz Sarajeva danas su boravili u Srebrenici i sastali se sa načelnikom općine Mladenom Grujičićem. Povod za sastanak je ideja Kamernog teatra 55 da se u Srebrenici osnuje škola glume.

Sastanak u Općini Srebrenica  FOTO: ANADOLIJA
Sastanak u Općini Srebrenica FOTO: ANADOLIJA

Vedran Fajković, dramaturg Kamernog teatra 55, kaže da je procedura već počela, te da je obavljen razgovor sa glumcima koji će raditi na projektu.

- Na čelu s našim direktorom Emirom Hadžihafizbegovićem došli smo na ideju i uputili prijedlog načelniku općine da ovdje u Srebrenici otvorimo malu školu glume Kamernog teatra. Ideja je da djeca iz Srebrenice na kraju cijelog procesa pripreme predstavu i s njom se predstave cijeloj Bosni i Hercegovini. Djeca bi na taj način vidjela šta znači biti glumac, ali i sve ono što ide uz predstavu. Pored toga napravili bismo malu trupu srebreničkih glumaca koji bi izvodili predstavu u BiH. Srebrenica je dio svih kulturnih i kulturoloških dešavanja i to tako treba biti - kaže Fajković.

Dodaje da su krenuli u realizaciju projekta. Plan je da jednom sedmično po dva glumca dolaze u Srebrenicu i rade sa djecom.

- Prije toga ćemo napraviti audiciju. Naš je plan da polovinom januara krenemo sa svim tim. Naišli smo na fenomenalan prijem kod načelnika općine. Mi smo odlučili da krenemo s ovim i vjerujem da ćemo imati podršku određenih institucija - govori Fajković.

Načelnik Grujičić kaže da mu je drago da je došla incijativa za osnivanje škole glume u Srebrenici.

- Mi nastavljamo u duhu kako smo i započeli da Srebrenicu predstavljamo u dobrom svjetlu. Ovo je lijep projekat za djecu i mlade u Srebrenici. Cilj nam je da omogućimo djeci raznovrsne mogućnosti, a sve da mladi ostaju ovdje. Moramo raditi na tome da Srebrenica bude ljepše mjesto za življenje. To moramo svima omogućiti. Hvala na inicijativi Emiru Hadžihafizbegoviću i žao mi je što on nije mogao doći danas u naš grad. Kroz ovu ideju ćemo da afirmišemo mlade ljude, pa se nadam da ćemo imati glumce koji će biti dio serijala i filmova - kaže Grujičić.

Srebrenicu je danas trebao posjetiti i Hadžihafizbegović, ali kako su rekli predstavnici Kamernog teatra 55, zbog zdravstvenih problema nije bio u prilici.