open-navfaktor-logo
search
Projekti
Grupa Rejjan objavila domoljubnu pjesmu "Postojbino draga"
U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine objavljena je pjesma "Postojbino draga" grupe Rejjan.
25.11.2022. u 08:53
get url
text

"Postojbino draga" je izvanredna domoljubna/rodoljubna bosanskohercegovačka lirska pjesma. Ona je prava himna ovoj zemlji, Bosni i Hercegovini, njenim ljudima, narodima i vjerama.

Cilj projekta "Postojbino draga" je da identifikuje sve građane u Bosni i Hercegovini sa državom i da se obilježi jubilej 30 godina nezavisnosti i 79 godina državnosti jedine nam domovine. U projektu su učestvovali horovi/grupe svih konfesija, te se kroz video snimak prikazuju kulturna, historijska i prirodna bogastva Bosne i Hercegovine.

Nosilac ovog projekta je Udruženje za promociju multikulturalnosti "Rejjan" Sarajevo i grupa "Rejjan" na čijem čelu je Rijad Imamović. Muziku potpisuje Latif Močević, dok je za aranžman bio zadužen Halid Hajduković. Svoje učešće kao autor teksta na projektu bilježi i Džemaludin Latić.

- Pjesnik je uzeo motiv, duhovni etimon vile i udava koji je poznat u književnoj tradiciji naše zemlje, kao i u njenoj plemenitoj "divljoj misli", duhovni etimon koji nas sviju okuplja - jer vila je simbol onog dobrog duha ove zemlje, njen šarmantni, nježni i hrabri čuvar, koga nalazimo u usmenoj tradiciji kod svih bosanskih "vjera" i "nacija". Udav je ovdje simbol zla - napadača na ovu zemlju i njeno ruho i njeno blago. S druge strane, pjesnik je, u središnjim invokacijama u tkivu ove himnične pjesme, kroz pozdrave sva četiri identiteta Bosne i Hercegovine: katoličkog, muslimanskog, jevrejskog i pravoslavnog, kao i onog koji pripada sekularnim humanistima, na lirski način ujedinio našu dragu, često nesretnu, nikom krivu i nikom dužnu zemlju Bosnu i Hercegovinu, i zato zdušno je potrebno da se ova pjesma uglazbi i izvodi u svakoj dostojnoj prilici - rekao je Imamović.

Produkciju potpisuje Hayat, a kadrovi spota prikazuju Sarajevo, Zvornik, Travnik, Novu Bilu, Kreševo, Fojnicu, Gradačac, Mostar, Bihać i Bobovac. Generalni pokrovitelj projekta je Fond memorijala Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.