open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
Gube li probosanske stranke Jajce i Novi Travnik: Čović najavio pobjede svojih kandidata, šta mu ide u prilog?
Finalizira se kampanja uoči Lokalnih izbora, a posljednje sate kampanje kandidati koriste nastojeći osigurati glas više koji će im u narednom mandatu osigurati gradonačelničko, načelničko ili vijećničko mjesto.
13.11.2020. u 18:39
get url
text

U pojedinim lokalnim zajednicama bi tih nekoliko glasova doslovno moglo biti presudno u izbornoj utrci, a naročito je ta situacija uočljiva u sredinama u kojima se utrka vodi između političkih subjekata sa dijametralno suprotnim pogledima na BiH, njeno uređenje, suverenitet, teritorijalni integritet, blisku prošlost i budućnost države i te lokalne zajednice.

Takva sredina je Jajce, općina u kojoj će građani imati priliku birati između četiri kandidata za načelnika.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Građanske stranke su drčne samo u napadima na probosanske snage

- HDZBiH mora realizirati svoj predstavljeni program i u četverogodišnjem mandatu osigurati stabilnu vlast – poručio je 5. novembra ove godine predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, prilikom posjete Općinskom odboru te stranke u Jajcu i njenom kandidatu za načelnika Anti Brkanu.

Optimizam HDZ-u BiH da će nakon Lokalnih izbora osigurati "stabilnu vlast" u Jajcu nudi činjenica da se u okviru probosanskog bloka, pored aktuelnog načelnika Edina Hozana (SDA), pojavio još jedan kandidat.

Naime, stranka Narod i pravda je za načelnika Općine Jajce ponudila Ismara Halilovića, što bi moglo značajno utjecati na rezultate predstojećih izbora.

Svjedoče tome rezultati posljednjih Lokalnih izbora 2016. godine, kada je aktuelni načelnik Edin Hozan osvojio 7.092 glasa, dok je kandidat HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 Stipan Jezerčić osvojio 5.831 glas.

Uprkos podršci ostalih probosanskih stranaka, poput Stranke za BiH, SBB-a i A-SDA, kandidaturi aktuelnog načelnika obnova mandata je upitna zbog razbijanja glasačkog tijela, što nije bio slučaj prije četiri godine i što bi širom moglo otvoriti vrata kandidatu HDZ-a BiH.

Još izraženija situacija je u Novom Travniku, gdje je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kao "realnu opciju" ocijenio pobjedu kandidata te stranke i HDZ-a BiH Stjepana Duje za općinskog načelnika.

Aktuelni načelnik Novog Travnika Refik Lendo ovaj put neće biti kandidat, te su se probosanske stranke okupile oko zajedničkog kandidata Samira Palića. Međutim, i u Novom Travniku je stranka Narod i pravda ponudila svog kandidata Abdulaziza Rizvića.

O značaju svakog glasa u Novom Travniku svjedoče rezultati Lokalnih izbora 2016. godine, kada je aktuelni načelnik Lendo pobijedio sa 5.444 glasa, tek 112 glasova više od Stjepana Duje.

Uzimajući u obzir tu činjenicu, te podijeljenost "probosanskog glasačkog tijela", pobjeda Duje u utrci za načelnika Novog Travnika je zaista, kako je to kazao Čović, realna opcija.

U svim sredinama u kojima Hrvati nisu demografska većina, HDZBiH, HDZ 1990 i ostale stranke sa hrvatskim etničkim predznakom osigurale su zajednički nastup, a ista je situacija i u entitetu RS, gdje su dva međusobno suprostavljena bloka, uprkos brojnim političkim nesuglasicama i sukobima, ponovo izabrala zajedničkog kandidata u Srebrenici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.