Teroristički napad

Guterres: Pokažimo solidarnost s ožalošćenom islamskom zajednicom

Objavljeno: 15.03.2019. u 18:53

Stephane Dujarric, portparol UN-a, u saopćenju je istakao da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres također "šokiran i zaprepašten terorističkim napadom"

Antonio Guterres

Ujedinjeni narodi su saopćili da je napad na dvije džamije na Novom Zelandu bio islamofobični, teroristički i rasistički napad, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz UN-a su naveli da suosjećaju s građanima Novog Zelanda koji su šokirani terorističkim napadom.

Stephane Dujarric, portparol UN-a, u saopćenju je istakao da je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres također "šokiran i zaprepašten terorističkim napadom".

-Generalni sekretar podsjeća na svetost džamija i svih bogomolja. Poziva sve ljude da na ovaj sveti dan za muslimane pokažu znakove solidarnosti s ožalošćenom islamskom zajednicom - kazao je Dujarric.

Dodao je i kako je potrebno osnažiti zajedničku saradnju u cilju suprotstavljanja islamofobiji. 

-Generalni sekretar ponovo naglašava veliku potrebu za saradnjom na globalnom nivou u borbi protiv islamofobije i eliminisanja netolerancije i nasilnog ekstremizma u svim njegovim oblicima - zaključio je.

U jutrošnjem terorističkom napadu u gradu Christchurchu, na dvije džamije u vrijeme džuma-namaza, ubijeno je najmanje 49 osoba, više od 20 povrijeđeno. Muškarac koji je preuzeo odgovornost za napad rekao je da je 28-godišnji Australijanac te da je imao antiimigrantske motive za napad.

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije