open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar UN-a
Guterres upozorio na moguće katastrofalne posljedice ruske vojne intervencije u Ukrajini
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je u ponedjeljak na moguće katastrofalne posljedice ruske vojne intervencije u Ukrajini i pozvao na zaštitu civila, javlja Anadolija.
28.02.2022. u 18:47
get url
text

- Suočavamo se s tragedijom u Ukrajini, istovremeno i s velikom regionalnom krizom sa mogućim katastrofalnim posljedicama za sve nas - upozorio je Guterres u obraćanju na hitnoj sjednici Generalne skupštine UN-a.

Pozvao je na prekid sukoba u Ukrajini, navodeći da "bjesne širom zemlje, iz zraka, kopna i mora" i da moraju odmah prestati.

Rekao je da iako ruski napadi navodno uglavnom ciljaju ukrajinske vojne objekte, postoje "vjerodostojni izvještaji" o stambenim zgradama, civilnoj infrastrukturi i drugim nevojnim ciljevima koji su oštećeni.

Prema njegovim riječima, nasilje "koje ima za posljedicu smrt civila, uključujući djecu, potpuno je neprihvatljivo“.

- Dosta je bilo. Vojnici se moraju vratiti u kasarne, a lideri miru - naglasio je Guterres.

Komentarišući plan ruskog predsjednika Vladimira Putina da nuklearno oružje stavi u stanje visoke pripravnosti, Guterres je rekao:

- Ovo je zastrašujući razvoj događaja. Sama ideja o nuklearnom sukobu jednostavno je nezamisliva. Ništa ne može opravdati upotrebu nuklearnog oružja. Suočavamo se s onim što bi lako moglo postati najgora humanitarna i izbjeglička kriza u Evropi u posljednjih nekoliko decenija – kazao je Guterres.

O dijalogu Rusije i Ukrajine rekao je da "nikad nije prekasno da se upustimo u pregovore u dobroj vjeri i da napredujemo po svim pitanjima mirnim putem".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.