open-navfaktor-logo
search
Skupština UN-a
Guterres uputio poziv svjetskim liderima za saradnju
Sve je više bijesa zbog toga što nismo u stanju zaustaviti ratove u Siriji, Jemenu. Arakanci su protjerani i žele pravdu. Palestinci i Izraelci su u jednom neprestanom sukobu i svaki dan su sve dalje od dvodržavnog rješenja, poručio je Guterres
25.09.2018. u 18:36
get url
text

Generalni sekretar Ujdinjenih naroda (UN) Antonio Guterres izjavio je kako su svijetu danas potrebni jaki lideri, pozvao je na saradnju te na reforme unutar UN-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Guterres je govorio tokom 73. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, koje je počelo danas, a tom prilikom je istakao kako su ljudi u svijetu izgubili povjerenje u političke institucije, te kako je povećan nivo polarizacije i populizma.

Naglasio je također kako je u svijetu otežana međudržavna saradnja.

-Svjetski poredak je danas poprilično haotičan. Odnosi snaga su problematični. Prisutna je erozija univerzalnih vrijednosti. Demokratski principi su pod opsadom. Vladavina prava slabi. Zločini ostaju nekažnjeni. Lideri i države suočeni su s različitim paradoksima. Multinacionalni sistem je u opasnosti u periodu kada nam je on najpotrebniji - poručio je Guterres.

Dodao je kako se svijet kreće prema polarizaciju, ali to, kako je rekao, neće garantovati mir niti doprinijeti rješavanju globalnih problema.

-Kretanja u ravnoteži moći mogu povećati rizik od sukoba - rekao je Guterres.

Podsjetio je kako je prošle godine u obraćanju Generalnoj skupštini upozorio na određene probleme u svijetu, te dodao:

-Prošla je godina, a ti problemi još uvijek nisu riješeni. Sve je više bijesa zbog toga što nismo u stanju zaustaviti ratove u Siriji, Jemenu. Arakanci su protjerani i žele pravdu. Palestinci i Izraelci su u jednom neprestanom sukobu i svaki dan su sve dalje od dvodržavnog rješenja. Povećava se teroristička prijetnja. Nije prošla ni prijetnja od nuklearnog naoružanja. I pored svih zabrana nemilosrdno se korsti hemijsko naoružanje. Napetosti se povećavaju preko trgovine. Migranti i izbjeglice su i dalje suočeni sa diskrimincijom. Klimatske promjene su brže od nas i čujemo uzvike 'upomoć' - rekao je Guterres.

Naglasio je kako će naredne godine u septembru biti orgainzovan samit o klimatskim promjenama.

Guterres je na kraju obraćanja istakao kako se ratovi u svijetu mogu sprijetičiti liderstvom koje se temelji na strateškoj saradnji, čime će vijet biti sigurniji.

Poručio je kako su svijetu potrebni jaki lideri te pozvao na međunarodnu saradnju i reforme u UN-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.