Hadžibajrić i Skaka zadovoljni rekonstrukcijom stepeništa kod Olimpijskog muzeja

objavljeno: 12.07.2018. u 13:31

Kompletna rekonstrukcija stepeništa u podnožju Olimpijskog muzeja u Sarajevu ušla je u završnu fazu, a u kvalitet izvedenih radova su se danas uvjerili Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Općine Stari Grad, i Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, prenosi Anadolu Agency (AA).

Početkom ove godine Općina Stari Grad i Grad Sarajevo su potpisali sporazum prema kojem su ove dvije institucije finansirale rekonstrukciju ovog starog stepeništa u dužini od 42 metra. Dio je ovo puno većeg projekta, a to je revitalizacija i vraćanje u stari sjaj simbola grada, Olimpijskog muzeja Sarajevo. Obnova ovog objekta je u punom jeku, trenutno se izvode radovi uređenja fasade, vanjske stolarije, a potom i interijera. Projekat finansiraju Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo.

Ipak, Olimpijski muzej neće dobiti konačni sjaj bez obnove stepeništa koje vodi do njega i nazad do srca grada.

- Stepenište na ovom lokalitetu je bilo u jako lošem stanju, a s obzirom na početak rekonstrukcije Olimpijskog muzeja, zajedno s gradonačelnikom Skakom sam odmah dogovorio da zajedno finansiramo ovaj projekat, koji je koštao oko 108.000 konvertibilnih maraka - kazao je načelnik Hadžibajrić.

Skaka je kazao da je potpuno novo stepenište rezultat odlične saradnje Gradske uprave i Općine Stari Grad.

- Općinska administracija je pokazala veliku efikasnost pri realizaciji ovog projekta. Zajednički smo realizovali ovu ideju, koja je samo nastavak rekonstrukcije Olimpijskog muzeja, a sve u susret Evropskom omladinskom olimpijskom festivalu koji će se održati u našem gradu u februaru iduće godine - kazao je Skaka i izrazio nadu da će se još sličnih projekata realizovati u saradnji s ostalim općinama u Sarajevu.

Hadžibajrić i Skaka potom su obišli i radove u Olimpijskom muzeju.    

Radovi na rekonstrukciji stepeništa u ulici Niže banje su počeli početkom maja, a i pored obilnih kišnih padavina nisu kasnili i sada je ostalo detaljno čišćenje. Uključivali su uklanjanje starih kamenih stepenica, tamponiranje terena, ugradnju novih betonskih blokova otpornih na habanje, manje klizavih, a u zimskom periodu otpornih na smrzavanje i posipanje soli, te ugradnju blok stepenica i nove rukohvatne ograde.