open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Hadžiabdić zamolio zastupnike da usvoje novi zakon o policijskim službenicima
Policija je najviše negodovala zbog uvjeta o sticanju prava na penziju u Prijedlogu zakona, a kantonalna Vlada je usvojila jučer amandmane kojim su uvažili zahtjeve policije
06.09.2018. u 18:58
get url
text
Skupština KS
Skupština KS

Zastupnici Skupštine KS počeli su raspravu o novom Prijedlogu zakona o policijskim službenicima. 

Vedran Mulabdić ministar MUP-a KS govoreći o Prijedlogu zakona o policijskim službenicima KS istakao je da Zakon o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, koji je trenutno na snazi, pokazao određene nedostatke prilikom provedbe, a koje su rezultat nejasnog pojmovnog određenja pojedinih normi s jedne, odnosno prevaziđenosti istih normi s druge strane.

Navedeni nedostaci utiču na nemogućnost optimalnog i efikasnog provođenja poslova iz nadležnosti organa unutrašnjih poslova kako Ministarstva tako i Uprave policije, dok su u dijelu ostvarivanja određenih prava iz radnog odnosa doveli do značajnijeg broja postupaka kod nadležnih sudova koji su pokrenuli policijski službenici tužbama.

Predloženim zakonom su na kvalitetniji, efikasniji i ekspeditivniji način propisane oblasti koje se tiču zapošljavanja u policijskom organu, procedure unapređenja u viši čin, rad i sastav disciplinskog organa te preciznije definisani slučajevi prestanka radnog odnosa. Donošenje odredbi Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika je obaveza u narednom periodu, a kojim su na potpuno drugačiji način uređena prava iz radnog odnosa policijskih službenika, a naročito u pogledu plaća i naknada policijskih službenika, riječi su Mulabdića.

Policija je najviše negodovala zbog uvjeta o sticanju prava na penziju u Prijedlogu zakona.

Kantonalna Vlada je usvojila jučer amandmane kojim su uvažili zahtjeve policije. Međutim, odbili su amandmane zastupnice Segmedine Srne -Bajramović, zastupnika Rasima Lakote i Kluba samostalnih zastupnika Kantona Sarajevo.

Zbog toga je uslijedila burna rasprava jer predlagači amandmana koji su odbijeni ne slažu se sa ovom odlukom Vlade.

Oni su u raspravi naglasili da policijski službenik može biti svako i sa bilo kojim fakultetom, a nisu zadovoljni i na koji način napreduju policijski službenici.

Zatim se zastupnicima bratio Mirza Hadžiabdić iz Sindikata policije KS i zamolio ih da usvoje predloženi zakon, koji nije idealan ali je mnogo bolji od trenutno važećeg.

-Želimo da i naši ljudi koji već rade u policiji mogu konkurisati za viši čin a ne samo oni sa strane. U još važećem zakonu mnogo je ostavljeno pojedincima da ostanu na visokim položajima a za to nisu imali stručnu spremu. Novim zakonom to će se promjeniti – kazao je zastpnicima Hadžiabdić.

Trenutno je pauza i zastupnici bi trebali nastaviti raspravu i novom zakonu o policijskim službenicima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.