open-navfaktor-logo
search
Bit će 80 delegata
Hadžiavdić: Konstituiranje novog saziva Doma naroda FBiH ubrzo po završetku procesa dodjele mandata
Konstituirajuća sjednica novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će zakazana ubrzo nakon što bude završen proces dodjele mandata novim članovima tog doma.
13.12.2022. u 10:08
get url
text

To je za agenciju Fena izjavio sekretar u Domu naroda Izmir Hadžiavdić napominjući da će uobičajeno, delegati na konstituirajućoj sjednici i formalno preuzeti mandate te položiti zakletvu. Dnevnim redom treba da budu predviđeni i izbor novog rukovodstva Doma te privremenih radnih tijela.

Odluke o dodjeli mandata za federalni Dom naroda dio su nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine gdje je taj proces još u toku i zasad nema potvrde kada bi mogao biti završen.

Ovog puta je proces složeniji ne samo zbog povećanja ukupnog broja delegata Doma naroda s 58 na 80, kako je to u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, već i zbog postupka izbora delegata iz kantonalnih skupština, žrijebanja u CIK-u u slučajevima kad neki od kandidata imaju isti broj glasova, pa i zbog posrednog kadrovskog popunjavanja Doma iz kantona u čijim skupštinama nije bilo dovoljno glasova za potreban broj delegata pojedinih konstitutivnih naroda ili ostalih.

Prema odluci visokog predstavnika, novi saziv federalnog Doma naroda će od ukupno 80 delegata, imati po 23 Bošnjaka, Hrvata i Srbina te 11 članova iz reda ostalih naroda.

Dosad je ukupni broj bio 58, po 17 u klubovima tri konstitutivna naroda i sedam iz reda ostalih.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.