open-navfaktor-logo
search
Šta će uraditi Tužilaštvo
Hadžidedić o potezima Bevande: Pokušaj rušenja institucija BiH zahtijeva krivično gonjenje
Zlatko Hadžidedić, profesor političkih nauka, oštro je reagovao na vijest da je Vjekoslav Bevanda, ministar finansija Bosne i Hercegovine, prenio nadležnosti s države na entitete za međunarodne ugovore o dvostrukom oporezivanju.
04.08.2022. u 13:42
get url
text

Hadžidedić je kazao da je na potezu Tužilaštvo BiH, te da zbog pokušaja rušenja institucija BiH Bevanda treba biti krivično gonjen.

VEZANI TEKST - Mehmedović o potezu ministra finansija BiH: Bevanda je izvršio državni udar zajedno sa Dodikom

- U međuvremenu su se pojavila tumačenja Bevande da on nije prenio nikakva ovlaštenja, da je zapravo riječ o direktnim porezima, koji su na nivou entiteta. Međutim, ja bih rekao da se suština nalazi u slijedećem: nije stvar u tome da li je on bukvalno prenosio ovlasti sa države na entitete, stvar je u tome da je on počinio jedan ilegalan akt o kojem nije obaviješteno Vijeće ministara BiH, niti je o tome na bilo koji način informirana javnost, niti je informirana Parlamentarna skupština BiH.

Dakle, riječ je o potpuno privatnom postupku koji je u krajnjoj instanci ilegalan i zahtijeva krivično gonjenje. Mislim da zaista nikakve druge reakcije na ovo ne može biti, osim da Tužilaštvo BiH podigne optužnicu protiv Bevande, jer ovo što je on učinio očito ne spada u okvire legalnog djelovanja. To predstavlja pokušaj da se ustavni poredak Bosne i Hercegovine potkopa time što će se uvesti jedna praksa ilegalnog djelovanja, tajnog djelovanja, zakulisnog djelovanja - što je apsolutno nedopustivo. On ovakvim postupkom testira teren, da li bez pravnih posljedica može svojim djelovanjem u pitanje dovesti kompletan ustavni poredak. I, Tužilaštvo BiH ne smije dopustiti da njegov postupak prođe bez pravnih posljedica - cijeni Hadžidedić.

VEZANI TEKST - Mahmutović uputio zahtjev: Inspektorat treba hitno provjeriti Bevandinu odluku, entiteti nisu država

Dženan Đonlagić, generalni sekretar Demokratske fronte (DF) i zastupnik u Parlamentu BiH, optužio je u ranijoj izjavi državnog ministra finansija Vjekoslava Bevandu da svojom odlukom prenosi nadležnost sa države na entitete i Brčko distrikt.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda ustvrdio je da, njegova odluka kojom se za izvršavanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kao nadležni imenuju entitetska ministarstva finansija, nije prijenos nadležnosti sa države na entitete.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.