open-navfaktor-logo
search
Samo smo mi baška
Hadžikadić: Neka Schmidt uvede vanredne izbore, tako će zauvijek spriječiti blokade
Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, oglasio se na Facebooku povodom aktuelne situacije u vezi s (ne)formiranje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. On je pozvao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH da djeluje - tako što će raspisati vanredne izbore. 
10.04.2023. u 13:57
get url
text

- Kako je moguće u jednoj demokratskoj državi jednostavno ignorisati zakonsku obavezu da se vlast formira u određenom roku? Šta se dešava u normalnim državama u tom slučaju? Ponove izbore. Raspišu vanredne izbore. To je prava poruka, s jedne strane političarima - da moraju snositi odgovornost za svoju neodgovornost, a s druge strane građanima - da nisu izabrali odgovorne - naveo je Hadžikadić.

Umjesto toga, dodao je, šta se kod nas dešava, kao pokušaj da se problem riješi? Političari pozivaju visokog predstavnika da presudi u njihovu korist, ali tako da to slučajno ne ošteti njih, ako bi se idući put oni našli u situaciji njihovih sadašnjih protivnika.

- Vanredni izbori su jedini način da se ovaj problem riješi, ne samo dugoročno, nego prirodno, demokratski, na način da se osigura da će se i političari i narod početi ponašati ozbiljnije i odgovornije. Sve demokratske države imaju mehanizam vanrednih, prijevremenih izbora.

Samo smo mi, eto, nešto baška jer to odgovara bahatim političarima kojima je jedino stalo do njihove fotelje, a ne do naroda.

Pozivam visokog predstavnika, koji to jedini može uraditi u našem društvu, da iskoristi ovaj politički momenat i uvede mehanizam vanrednih izbora, kao rješenje za sadašnju i sve buduće blokade implementacije izbornih rezultata - naveo je Hadžikadić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.