open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Hafiz Ahmed ef. Huskanović: Ko god u Bosnu dirne, neka mu dragi Bog vrati
Cvijeće su položili na spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima na Slanoj Banji, a molitvom su odali počast ubijenima na tuzlanskoj Kapiji
05.06.2019. u 13:10
get url
text
Glavni imam Medžlisa IZ Tuzla Ahmed ef. Huskanović

Povodom drugog dana Ramazanskog bajrama, koji se tradicionalno se obilježava i kao Dan šehida, delegacija Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i predstavnici šehidskih porodica danas su odali počast onima koji su pali u odbrani naše slobode. Cvijeće su položili na spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima na Slanoj Banji, a molitvom su odali počast ubijenima na tuzlanskoj Kapiji.

- Suosjećamo s porodicama ubijenih. Najviše ih se sjećamo zbog svoje djece. Neki od nas su zapamtili posljednji rat i agresiju na BiH, ali naša djeca nisu. Trebamo učiniti sve da se to opet ne bi ponovilo. Šehidi su dali svoje živote, a najmanje što mi možemo uraditi jeste da se prisjećamo, da govorimo o žrtvama, onima koji su udarili temelje naše države - rekao je glavni imamo Medžlisa IZ Tuzla Ahmed ef. Huskanović.

{$galerijaFotografija}

Sve ono što mi želimo, ističe ef. Huskanović, može se sažeti u jednu riječ, a to je sloboda.

- Svako onaj ko pomisli ili radi da se ponovi slična situacija u BiH, da mu dragi Bog da, da rat bude u njemu, njegovoj porodici i domovini. Ko god u Bosnu dirne, neka mu dragi Bog vrati kako je zaslužio - kaže Huskanović.

Na spomen-obilježju koje se nalazi na Slanoj Banji ispisana su imena svih Tuzlaka koji su položili živote za BiH.

- U Tuzli tradicionalno obilježavamo Dan šehida. Tuzla ima 19 grobalja, a nijedno nije samo šehidsko, tako je bitno da imamo mjesto za odavanje počasti. Ovdje su upisna imena naših najboljih sinova BiH, to je za nas velika čast i ponos - rekla je Sabira Mićanović, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Tuzle.

Porodica šehida i poginulih boraca samo u Tuzli ima oko 3.500, a u tim porodicama je oko 500 šehidske djece. Nakon odavanja počasti na Slanoj Banji proučena je hatma-dova u Čaršijskoj džamiji u Tuzli.

Dan šehida Tuzla
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.