Najposebnija noć za muslimane tokom cijele godine nastupa večeras sa akšam-namazom, mubarek noć Lejletu-l-kadr.

Kurra hafiz Aziz Alili ističe da "tragom sunneta Muhameda, a.s., muslimani u posljednjoj trećina mjeseca ramazana, koja je opisana kao vrijeme spasa od džehennemske vatre, ove dane provode u povećanom ibadetu nastojeći što više biti socijalno osjetljivi i društveno angažirani".

- U ovoj trećini ramazana skrivena je i Lejletu-l-kadr, noć vrednija od hiljadu mjeseci, što je približno 83 godine i 4 mjeseca. Prema uputi Božijeg poslanika, a.s., ovu noć tražimo među neparnim noćima posljednje trećine ramazana, a prepoznajemo je po tome što je vedra i blaga. Svakome ko ovu noć provede u ibadetu, zagarantovano je praštanje grijeha – ističe hafiz Alili.

Kako navodi, kod muslimana naših krajeva, "uvriježeno je Lejletu-l-kadr naći 27. noći ramazana, što je večeras od akšama".

- Ova mubarek noć, poznata je kao Noć moći ili Noć sudbine. To je noć je u kojoj je započeta objava Kur’ana te i zbog toga Uzvišeni Allah u njoj spušta Svoju neizmjernu milost na zemlju. Ta se milost Uzvišenog najbolje očituje u Zajednici, u džematu, jer tu čovjek više osjeća vjeru i snažnije proživljava i pokazuje vjersku pripadnost i blizinu uzvišenog Stvoritelja. Zato je neizmjerno važno da u vrijeme sveopće razjedinjenosti i individualizma, težimo zajedništvu temeljenom na okupljanju oko dobra – kazao je Alili za Faktor.

Prema njegovim riječima "ovu mubarek noć treba ukrasiti učenjem Kur'ana, a svoje ibadete upotpuniti dobrovoljnim namazima, nafilama, prlikom čega ćemo činiti tevbu i istigfar, odnosno kajati se i tražiti oprost za učinjene grijehe".

- U islamu nema posrednika između čovjeka i Boga, svi smo pred Njim jednaki. To je ideal kojeg je objavio Allah, dž.š., u Kur'anu, upravo u noći Kadr, te sve svoje nade, želje i htijenja trebamo upućivati izravno svome Gospodaru, oslanjajući se na Njega i nepokolebljivo Mu vjerujući – navodi hafiz.

Dalje hafiz pojašnjava da je "to noć u kojoj traje sigurnost sve dok zora ne svane. I ovaj ideal, darovan od  Allaha, dž.š, za nas je izazov, tragati za onim što trebamo mijenjati u našim životima, u našem odnosu prema Bogu, sebi i ljudima, kako bi postigli vlastitu sigurnost".

- Zato, iskoristimo ovu mubarek noć, ali i preostale noći ramazana, a osobito noć uoči bajrama, u ponedjeljak, kako bismo zadobili Božiji oprost i Njegovom milošću uputu za sigurnost na dunjaluku i ahiretu – zaključuje Alili.