open-navfaktor-logo
search
Provoditi presude
Hafizović: SNSD-ov prijedlog neozbiljan, nemamo pravo zaboraviti genocid
Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Šefket Hafizović smatra neozbiljnim prijedlog SNSD-a o donošenju zakona o "zabrani zloupotrebe pojma genocid".
07.02.2022. u 14:15
get url
text

Hafizović ističe da je genocid nad Bošnjacima u Srebrenici dokazan i presuđen od Međunarodnog krivičnog sudu u Hagu te napominje da politika treba te presude da provodi, a ne da ih komentariše. Politika je, podvlači on, obavezna da ih primijeni, odnosno implementira u praksi.

- SNSD tim prijedlogom traži da se oslobode odgovornosti genocida. To je nemoguće šta pokušava jedna politička partija u jednoj demokratskoj državi - ocijenio je Hafizović.

Kaže da niko nema pravo tražiti da onaj ko je počinio genocid, bude oslobođen odgovornosti.

- Žrtve genocida nikad na to neće pristati. Nemamo pravo zaboraviti genocid koji nam je učinjen, jer ako se zaboravi onda će se ponoviti. Istina je jedna jedina i samo na bazi istine je moguće graditi jedan ozbiljan i odgovoran dijalog, a samim tim i budućnost svih zajedno - poručio je Hafizović.

SNSD-ov prijedlog zakona o "zabrani zloupotrebe pojma genocid", koji je dostavljen Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, komentirali su danas i članovi Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenice i Žepe. Poručuju da je taj prijedlog sam po sebi pokušaj zloupotrebe konvencije o spriječavanju i kažnjavanju zločina genocida te traže da ga zastupnici u parlamentu BiH odbace.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.