open-navfaktor-logo
search
Svjetski dan okoliša
Hagelberg: Sada je najbolje vrijeme za mjere smanjenja zagađenosti zraka u BiH
Okoliš je u fokusu politike Švedske u Bosni i Hercegovini i mi podržavamo vlasti i građane BiH u njihovim naporima da riješe problem kvalitete zraka, istakao je ambasador Švedske
05.06.2019. u 10:20
get url
text

Ambasada Švedske u BiH, povodom 5. juna - Svjetskog dana okoliša, poziva građane i vlasti u BiH da poduzmu sve potrebne mjere za poboljšanje kvalitete zraka.

U saopćenju za javnost Švedske ambasade navodi se da je kvalitet zraka u gradovima širom BiH tokom zimskog perioda i više nego zabrinjavajući te da su Sarajevo, Tuzla, Lukavac, Živinice nekoliko puta proglašeni najzagađenijim gradovima u Evropi.

- Kako se ta statistika ne bi ponovila, izuzetno je važno da ne prestanemo govoriti o ovom problemu tokom ljetnih dana. Sada je zapravo najbolje vrijeme da se poduzmu mjere koje će smanjiti zagađenost zraka. Okoliš je u fokusu politike Švedske u Bosni i Hercegovini i mi podržavamo vlasti i građane BiH u njihovim naporima da riješe problem kvalitete zraka - istakao je ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Za projekt koji se odnosi na kvalitet zraka u BiH Švedska je izdvojila oko četiri miliona eura za naredne četiri godine i u tom periodu stručnjaci iz Švedske agencije za okoliš bh. institucijama prenijet će sva potrebna znanja i iskustva. Osim toga, lansiranje kampanje i izložbe #pricajmoozraku (#letstalkaboutair) otvorilo je, kako se navodi u saopćenju, diskusiju među građanima BiH o načinima na koje svaki pojedinac može doprinijeti rješavanju problema.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna na godišnjicu održavanja Konferencije Ujedinjenih nacija u Stockholmu (1972) posvećene okolišu, na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Ove godine fokus je stavljen na kvalitet zraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.