open-navfaktor-logo
search
Problemi na Grbavici
Hakeri napali servere FK Željezničar, oglasio se i predsjednik Samir Cerić
U noći između utorka i srijede, 9. i 10. februara, izvršen je hakerski napad na servere Fudbalskog kluba Željezničar, kao i na aplikacije internet bankarstva koji se nalaze na serveru.
12.02.2021. u 10:57
get url
text

Iz kluba su potvrdili da su ugroženi brojni finansijski podaci. Klub je zbog toga podnio prijavu MUP-u Novo Sarajevo, a istraga je u toku.

Napad se desio nedugo nakon najave predsjednika Upravnog odbora FK Željezničar Samira Cerića da je u planu provedba temeljite finansijske revizije poslovanja u posljednje četiri godine.

- Želio bih vjerovati da je riječ o koincidenciji, mada je to malo vjerovatno. U svakom slučaju, ako je hakerski napad zaista imao za cilj da spriječi neke procese, taj naum se neće ispuniti jer postoji još načina da se provede odgovarajuća finansijska revizija, koja je neophodna za stvaranje ambijenta pogodnog za potencijalne investiture, ali i sponzore.

To je jedini ispravan put, da se konačno podvuče crta i dobijemo potpuno čistu sliku o novčanim transakcijama tokom posljednjih godina, ali i otklonimo neke dileme vezane za klub, ali i one koji su se okoristili od njega, ako ih uopšte ima.

Potencijalni generalni sponzori s kojima vodim razgovore oko godišnjeg sponzorskog iznosa u visini od cca milion eura u tri sljedeće godine isto tako žele da vide da se klub vodi na ispravan i transparentan način da bi uopšte ušli u ovu priču i od Želje napravili uspješan i kvalitetetan "case study", od kluba kojem prijeti bankrot do kluba koji se diže iz pepela. Kao što sam sinoć iznio na sjednici UO, Željo srlja u bankrot uz pogrešan i netransparentan način poslovanja, a svako zataškavanje kompletne istine o dosadašnjem poslovanju ubrzava taj proces, dok Želji prijeti sudbina nekih drugih velikih klubova u BiH koji su danas na rubu opstanka.

Revizija, provedena od strane jedne od četiri referentne revizijske kuće koje imaju svoja predstavništva i u BiH, prvi korak je prema ozdravljenju, jer Željo ima potencijal biti nešto puno više od bunara bez dna. Nijedan ozbiljan ulagač bez jasne slike o prethodnim dugovima i troškovima neće ulaziti u investicije. Toliko sam poruka dobio od ljudi koji žele pomoći našem klubu, ali većina traži precizne podatke o finansijama, kao i potencijalni ulagači.

Klub još neko vrijeme može funkcionisati na trenutnom modelu, dobra je vijest da smo u završnim pregovorima s nekoliko respektabilnih kompanija zainteresovanih za sponzorske aranžmane koje smo pripremili u proteklom periodu. Ali, priča na duge staze, s kredibilnim investitorima i projektima, počinje s čistim računima. Zato nas nijedan hakerski napad, štetan upliv bilo kakvih interesnih skupina, kao ni bilo kakve druge opstrukcije neće spriječiti u toj misiji. Mi smo Željini, Željo je naš - poručio je Samir Cerić, predsjednik UO FK Željezničar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.