Halidu Bešliću ljekari spasili život

Objavljeno: 28.10.17 u 22:11

Utrnulost, slabost, oduzetost ruke ili noge – prvi su simptomi mogućeg moždanog udara. Nekada se desi da osoba i ne osjeti zakrčenost krvnih sudova i da dođe do kobnog ishoda. 

Bešlić: Nakon pregleda doktor mi je rekao da me Bog poslao njemu
Bešlić: Nakon pregleda doktor mi je rekao da me Bog poslao njemu

Zato je redovna kontrola najvažnija, poručuje Halid Bešlić. Poznati pjevač danas je boravio u Banjoj Luci na poziv uprave Kliničkog centra. Slučajnim pregledom, kaže, na vrijeme je otkrio problem.

Ultazvučnim pregledom glave i vrata otkrivena mu je stenoza (zakrčenje) krvnih sudova od čak 90 posto, što je moglo dovesti do masivnog infarkta mozga.

- Ljudi trebaju doći da se pregledaju. Nikada mi na um ne bi palo da to radim. Srce, ovo ono, ali da ovo radim nikada, što je za mene bilo vrlo iznenađujuće, ali hvala Bogu eto. Apelujem da ko god može, svako ko je možda u godinama tipa 40 ili 50 godina treba da dođe na pregled - poruka je pjevača Halida Bešlića, prenosi ATV.

Građani se premalo informišu o opasnostima, kaže neurolog Vlado Đajić. Da stvar bude gora, mnogi ne shvataju koliko je moždani udar čest uzrok smrti.

- Prolazio sam kroz Banju Luku i javio sam se svom dugogodišnjem prijatelju dr Đajiću, a on mi je predložio da svratim na pregled. Nikad mi nije mi na um palo da se pregledam, a nakon pregleda doktor mi je rekao da me Bog poslao njemu - rekao je Bešlić i dodao da mu je Banja Luka očigledno sretna.

Halid je nakon pravovremene dijagnostičke obrade upućen u Univerzitetsko klinički centar Ljubljana gdje mu je upravo dr. Zoran Milošević ugradio stent najnovijom interventnom neuroradiološkom metodom.