open-navfaktor-logo
search
Premijer TK
Halilagić: Armija RBiH bila je antifašistička i nastavila je tekovinu antifašizma
U povodu obilježavanja 9. maja - Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope, Dana Zlatnih ljiljana i Dana logoraša delegacija Vlade Tuzlanskog kantona položila je cvijeće i odale počast na spomen obilježjima na Slanoj Banji u Tuzli.
09.05.2022. u 17:02
get url
text
Irfan Halilagić

Cvijeće je položeno na partizanskim spomen obilježjima, Spomeniku poginulim braniteljima Tuzle i Bosne i Hercegovine 1992-1995. godina i Mezarju/groblju civilnih žrtava rata.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti premijer Kantona Irfan Halilagić je s ministrima prisustvovao akademiji koju su, o temi "Ne fašizmu, bitka koja traje" organizirali SABNOR TK I UABNOR Grada Tuzla.

Halilagić je podsjetio na historijske činjenice iz historije BiH i istakao da nije slučajnost da se na isti dan obilježava i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Zlatnih ljiljana, jer je u odbrambeno oslobodilačkom ratu upravo Armija RBiH bila antifašistička i nastavila je tekovinu antifašizma braneći sve građane BiH i civilizacijske vrijednosti suživota na ovim prostorima.

- Ovome svjedoči i kompleks spomenika na Slanoj Banji. Tu, na jednom malom prostoru, posloženi jedan pored drugog, spomenici poginulim borcima u ratovima 1941-45. i 1992-95. zajedno svjedoče jednoj ideji i opredjeljenju antifašizma kojeg njegujemo - dodao je.

Istaknuo je da oni svjedoče da su tekovine današnje Evrope od 1941. do 1945. godine, ali i od 1992. do 1995. godine i u Bosni i Hercegovini i zato je moralno i historijsko pravo da BiH sebe vidi u zajednici evropskih naroda i Evropskoj uniji.

Delegaciju Vlade Tuzlanskog kantona osim premijera Halilagića činili su ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić, ministar za boračka pitanja Zoran Blagojević, i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Emir Begić, saopćeno je iz Vlade Tuzlanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.