open-navfaktor-logo
search
Sukobi ne jenjavaju
Hamas ispalio desetke raketa na Izrael nakon što su im ubili komandanta
Hamas je lansirao desetke raketa na Izrael nakon što je u izraelskim zračnim napadima ubijen komandant i druge vođe Hamasa te srušeno još zgrada u Gazi, objavio je BBC.
13.05.2021. u 10:12
get url
text

Eskalacija, koja je započela u ponedjeljak, pokrenula je u Izraelu ulično nasilje između Jevreja i izraelskih Arapa. U dva incidenta, Arapi su napali Jevreja u Akri, a židovska rulja izvukla je Palestinca iz automobila i pretukla ga u Bat Yamu, piše BBC.

Od eskalacije sukoba u ponedjeljak, ubijeno je najmanje 67 ljudi u Gazi i sedam u Izraelu. Borbe su izbile u ponedjeljak nakon rastuće izraelsko-palestinske napetosti u istočnom Jerusalemu, koja je kulminirale sukobima u džamiji Al-Aksa.

Više od 370 osoba je uhapšeno, a 36 policajaca povrijeđeno je nakon sukoba u izraelskim gradovima, saopćila je izraelska policija. Premijer Izraela Benjamin Netanyahu, govoreći kasno u srijedu navečer, rekao je da planira poslati vojne snage kako bi pomogle policiji u održavanju reda u gradovima u kojima je došlo do nasilja.

Izraelski zvaničnici su istakli da je od ponedjeljka iz Gaze u izraelske gradove ispaljeno oko 1.500 raketa. Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze koji je pod opsadom dostigao je 72, nakon što je još troje Palestinaca izgubilo život u posljednjim izraelskim napadima. Među 72 poginulih u Gazi je i 17 djece i šest žena, a broj ranjenih u izraelskim napadima je povećan na 388, prenijela je Anadolija. Pet članova jedne porodice ubijeno je u zračnom napadu na Gazu u utorak, uključujući dva mlađa brata, javila je novinska agencija AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.