open-navfaktor-logo
search
Formula 1
Hamilton ostao bez pobjede na domaćoj stazi
Nizozemski vozač formule 1 Max Verstappen (Red Bull) pobjednik je utrke Svjetskog prvenstva vožene u nedjelju na stazi u Silverstoneu, kojom je obilježena 70. godišnjica prvog Grand Prixa u historiji.
09.08.2020. u 19:07
get url
text

Drugo mjesto na domaćoj stazi osvojio je vodeći u ukupnom redoslijedu Britanac Lewis Hamilton (Mercedes). Verstappen je do svoje devete pobjede u karijeri, a prve na tlu Velike Britanije došao u svom stilu, agresivnim nastupom, ali i taktički odlično vođenom utrkom iz njegovog "boksa".

Prvu je malu pobjedu odnio na startu, gdje se izbor njegovog tima da u utrku krene na tvrdoj mješavini guma pokazao najboljim. Verstappen je najbolje startao i vrlo čvrsto držao priključak s Mercedesovim dvojcem Bottas - Hamilton koji je utrku započeo iz prvog reda.

U Mercedesu su se odlučili za mješavinu srednje tvrdoće te su već nakon nešto više od deset krugova počeli osjećati posljedice. Bottas je morao prvi na promjenu guma u 14. krugu, a Hamilton u sljedećem pa je Verstappen zasjeo na čelo i počeo graditi prednost.

Na tvrdim gumama je izdržao do 24. kruga i tada prvi put otišao na promjenu. U povratku na stazu nakratko je bio iza Bottasa, ali je već u prvom zavoju vratio vodeću poziciju.

Novi preokret se dogodio u 33. krugu, kad su istovremeno na promjenu guma morali Verstappen i Bottas, a Hamilton je izbio na prvo mjesto.

U jednom trenutku se činilo da će svjetski prvak pokušati doći do cilja sa samo jednom promjenom guma, ali je u 42. krugu od 52 ipak morao na novu izmjenu i pao na četvrto mjesto.

Verstappen je do kraja bez problema zadržao vodstvo, a Hamilton se uspio domoći druge pozicije, dok se Bottas morao zadovoljiti trećim mjestom.

Charles Leclerc je Ferrariju donio četvrto mjesto, dok je odličan nastup Red Bulla upotpunio Alexander Albon koji je ciljem prošao kao peti.

Max Verstappen se pobjedom probio na drugo mjesto u redoslijedu vozača sa 77 bodova, a vodeći Lewis Hamilton mu bježi za 30 bodova. Trećeplasirani Valtteri Bottas ima 73 boda.

Ekipe formule 1 će iz Velike Britanije preseliti na Pirinejski poluotok, gdje je 16. augusta  na rasporedu šesta utrka ove sezone, a vozit će se za Veliku nagradu Španije na stazi u predgrađu Barcelone.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.