open-navfaktor-logo
search
Dalmatinko cup
Haos u Hrvatskoj: Treneri Shakhtara udarali djecu iz Sarajeva, petero povrijeđenih, jednom izbijen zub
Dalmatinko cup 2023, turnir koji je od prvog do četvrtog juna održan u Splitu, Kaštelima, Trogiru i Solinu, završen je na skandalozan način, žestokom tučom u polufinalnoj utakmici pionirskih timova (igrači do 14 godina) Shakhtara iz Donetska i Sparte iz Sarajeva.
05.06.2023. u 12:56
get url
text
get url
text

Ništa ne bi bilo čudno da treneri ekipe iz Donetska nisu udarali dječake iz Sarajeva. Pet dječaka završilo je u bolnici, ispričali su nam iz ŠF Sparta.

- Desio se neprimjeren incident, pogotovo za sportske manifestacije ovog uzrasta. To je, nažalost, realnost u ovo moderno vrijeme. Imam osjećaj da je cijela utakmica bila pod tenzijama i prljavom igrom s njihove strane. Bilo je jako puno kontakta bez lopte, laktanja, gaženja... Nekoliko puta smo upozoravali sudiju. U drugom poluvremenu oni su postigli gol i nakon pet-šest minuta bez ikakvog povoda i razloga njihov igrač je na centru gurnuo našeg igrača. Naši su tada reagirali u namjeri da ih razvade, a onda je počeo stampedo - rekao je za Faktor Amir Šukalo iz ŠF Sparta pa nastavio:

- Počela je tuča dječaka na terenu, a onda se desio najveći presedan u u sportu. Utrčali su treneri i kompletna klupa na naše dječake. Umjesto da razvade djecu, oni su počeli bukvalno da ih udaraju. Najmanje trojica trenera bila su nesportski nastrojena.

Šukalo kaže da je pet dječaka završilo u bolnici, jednom je izbijen zub, a dvojica su se žalila na bolove u predjelu rebara.

U bolnici su urađene detaljnije pretrage, a zdravstvenu ustanovu napustili su u jedan sat iza ponoći. Ekipa se jutros vratila u glavni grad BiH.

Šukalo je kazao da su organizatori turnira bili korektni, da je Shakhtar, nakon što je utvrđeno šta se dogodilo, automatski diskvalifikovan i ispraćen sa stadiona, a da je i policija odradila svoj dio posla. Također, finalna utakmica nije odigrana, a nagrada za prvo mjesto je podijeljena.

- Organizator i klub Solin predložili su da se finale ne igra i da se dodijeli zajednička nagrada. Nekako je i taj gest bio totalno sportski i izdigao se iznad ove prljavštine  - smatra Šukalo.

Kaže da je iznenađen svime što je vidio od Ukrajinaca.

- Iznenadio sam se karakterom djece, ta agresivnost...Ali trener umjesto da utrči i smiri situaciju, on šaketa djecu. Srećom, uspjeli smo iskontrolisati naše roditelje da ne uđu na travnjak, to bi tek bio haos. A već su bili krenuli, jedva smo ih zaustavili. Nikome nije jednostavno gledati da mu dijete udaraju, pogotovo ako su to odrasle osobe. Veliko razočarenje je što niko ispred ukrajinskog tabora nije došao da pita kako su djeca, niko se nije izvinio... Godinama sam u sportu i ovo mi je bio šok. Iz ovog se ne može naučiti apsolutno ništa - zaključio je Šukalo.

Organizator turnira je u saopćenju izrazio duboko žaljenje zbog događaja.

- Duboko osuđujemo svaki oblik nasilnog ponašanja i ispričavamo se svima koji su se danas našli u ovoj, za sve nas, neprihvatljivoj situaciji. Dalmatinko cup od svog osnivanja promiče toleranciju, ravnopravnost i fair-play igru. Ovo što se dogodilo danas nije pokazatelj nijednog od navedenog te ćemo se u budućnosti truditi jos više kako se ovakva situacija nikada ne bi ponovila te kako bismo zaista implementirali ideje tolerancije, nenasilja te ispravnog sportskog ponašanja, kako na terenu tako i izvan njega, među takmičare, trenere, posjetitelje i sve ostale sudionike Dalmatinko cupa - saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.