open-navfaktor-logo
search
Vanredno stanje
Haos u Kazahstanu zbog poskupljenja autoplina: Na ulicama mrtvi, povrijeđeni, pala vlada, gori skupština...
Kazahstan je proglasio vanredno stanje na čitavoj teritoriju nakon protesta potaknutih rastom cijene plina koji su izrasli u pobunu s poginulima i ranjenima, a Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države pozivaju sve strane na suzdržanost.
05.01.2022. u 22:45
get url
text
Kazahstan

Novinske agencije Interfaks, TASS i RIA Novosti objavile su vijest o uvođenju vanrednog stanja prenoseći saopćenje pokazano na kazačkoj televiziji.

Ruska agencija Sputnik javlja, pozivajući se na ministarstvo unutrašnjih poslova, da je u sukobima poginulo osam policajaca i pripadnika nacionalne garde, a ozlijeđeno je 317 osoba u nekoliko regija.

Vlasti su prethodno zapriječile pristup internetu i mobilnoj telefonskoj mreži u čitavoj zemlji i proglasile vanredno stanje u više gradova i pokrajina, gdje su se održali protesti: u ekonomskom središtu Almatiju, pokrajini Mangistau i u upravnom središtu Nursultanu, koje je dobilo ime po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu.

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev je tokom obraćanja rekao da vlada neće pasti, međutim to se dogodilo, a on je ostavku vlade prihvatio. 

Vanredno stanje do 19. januara

Vanredno stanje je prošireno na čitav državni teritorij, izvijestila je u srijedu navečer kazačka televizija Kabar 24, dodajući da će ono biti na snazi do 19. januara.

Tokom vanrednog stanja "ograničit će se sloboda kretanja, pa i prijevoznim sredstvima", rekao je na ruskom jeziku voditelj na toj televiziji, i zabranit će se "javni skupovi i porodična okupljanja u povodu rođenja, vjenčanja i smrti".

Ograničenja se "uvode zbog pogoršanja stanja kako bi se garantovala javna sigurnost, uspostavio zakon i red te zaštitila ljudska prava i slobode", dodao je.

Tokom vanrednog stanja na snazi će biti policijski sat od 23 do 7 sati, rekao je.

Ujedinjeni narodi sa "zabrinutošću prate stanje", rekao je glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric.

- Jako je važno da svi upleteni u aktualne događaje pokažu suzdržanost i suzdrže se od svakog nasilja i potaknu dijalog - rekao je.

Američka vlada poziva kazahstanske vlasti na "suzdržanost" i želi da tamošnji protesti proteknu "u miru", rekla je u srijedu glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki pošto je ta srednjoazijska zemlja proglasila vanredno stanje.

Psaki je ujedno kritizirala "bezumne tvrdnje Rusije" o navodnoj odgovornosti Sjedinjenih Država za pobunu koja je uzdrmala Kazahstan.

- To je potpuno krivo i to je ruska strategija dezinformiranja - istaknula je.

Kazahstanski predsjednik smijenio Nazarbajeva s čela Vijeća za sigurnost

Kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev rekao je u srijedu da je preuzeo dužnost predsjednika Vijeća za sigurnost od bivšeg čelnika Nursultana Nazarbajeva i obećao da će odgovoriti "maksimalnom strogoćom" na proteste zbog rasta cijena goriva.

U televizijskom obraćanju javnosti Tokajev je rekao da preuzima vodstvo nad Vijećem za sigurnost, dužnost s koje je Nazarbajev imao značajan utjecaj u zemlji nakon što se neočekivano povukao s dužnosti predsjednika 2019. godine.

Odlazi, starče!

Bivši predsjednik (81) nije viđen u javnosti od početka protesta zbog kojih je Tokajev u srijedu prihvatio ostavku vlade. Time je Nazarbajev definitivno gurnut na marginu. 

Riječ je o bivšem čelniku Komunističke partije koji je bio predsjednik Kazahstana gotovo tri desetljeća od proglašenja nezavisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine. 

Nije poznato hoće li to biti dovoljno ljudima koji protestuju, od kojih su neki izvikivali "Odlazi, starče!", što je tradicionalan slogan protiv Nazarbajeva.

Tokajev je prije toga uklonio Nazarbajevog nećaka s dužnosti drugog čovjeka Odbora za nacionalnu sigurnost, nasljednika sovjetskog KGB-a.

Pomoć od Rusa

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev objavio je da je zatražio pomoć od vojnog bloka pod ruskim vodstvom. Tokajev je održao drugi govor u razmaku od nekoliko sati, dok zemlju potresaju najsnažniji protesti u više od deset godina, kojih je okidač bio porast cijena energenata.

Predsjednik Kazahstana kazao je da terorističke bande obučene izvan zemlje zauzimaju zgrade, infrastrukture i otimaju oružje. Tvrdi da su demonstranti preuzeli kontrolu nad aerodromom u najvećem gradu Almatyju te nad pet aviona, uključujući i strane.

- To zapravo više nije prijetnja, to je narušavanje integriteta države i što je najvažnije napad na naše građane koji od mene traže... da im hitno pomognem - rekao je Tokajev.

Osudio je "masovne napade na pripadnike snage reda", optužujući "kriminalne elemente koji premlaćuju vojnike, vuku ih gole po ulici, napadaju žene i pljačkaju trgovine", prenosi Index.hr.

Blokada interneta

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je s Tokajevim i bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom u srijedu o neredima u Kazahstanu, objavila je bjeloruska novinska agencija Belta.

- Almaty je napadnut, uništen i vandaliziran. Stanovnici Almatyja postali su žrtve napada terorista i bandita pa smo dužni poduzeti sve moguće radnje da zaštitimo našu državu - poručio je Tokajev.

Kazao je da je zatražio pomoć od Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti, vojnog saveza Rusije, Bjelorusije, Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana, ali nije rekao je li dobio odgovor.

Zapaljene zgrade važnih institucija?

Ruska agencija Sputnik javlja, pozivajući se na ministarstvo unutrašnjih poslova, da je u sukobima poginulo osam policajaca i pripadnika nacionalne garde, a ozlijeđeno je 317 osoba u nekoliko regija.

Tokajev je također smijenio čelnika obavještajne službe Karima Masimova, objavio je njegov ured.

Lokalni mediji javili su da su demonstranti ušli u predsjedničku rezidenciju i ured gradonačelnika najvećeg grada u zemlji i zapalili obje zgrade. 

Te informacije nemoguće je provjeriti, kao i vijest da su podmetnuli požar u zračnoj luci Almaty, prenosi agencija AFP.

Građani su zapalili zgrade javnih institucija, a zapaljena je i gradska skupština u najvećem gradu Almatyju. Zapaljen je i regionalni ogranak vladajuće stranke Nur Otan, izvijestili su lokalni mediji, a prenosi NYT. 

Vlasti su prethodno onemogućile pristup internetu i mobilnoj telefonskoj mreži u čitavoj zemlji i proglasile vanredno stanje u više gradova i pokrajina, gdje su se održali prosvjedi: u gospodarskom središtu Almatiju, pokrajini Mangistauu i u upravnom središtu Nursultanu, koje je dobilo ime po bivšem predsjedniku Nursultanu Nazarbajevu.

Agencija France Presse javlja da zbog toga nije mogla stupiti u kontakt sa svojim dopisnicima iz Kazahstana.

Mladi željni slobode

Nove mlade generacije traže slobode kao i u drugim bivšim satelitskim državama Sovjetskog Saveza, piše Reuters.

Kazahstan je bila prva ekonomija središnje Azije i stalno je bilježila dvocifreni rast, a sada trpi zbog pada cijena nafte i ekonomske krize u Rusiji koja je dovela i do devalvacije kazačke nacionalne valute tenge te izazvala snažnu inflaciju. 

- Mladi, internetom povezani Kazahstanci, posebno u Almatyju, žele silne slobode kao i Ukrajinci, Gruzijci, Moldavci, Kirgizi i Armenci koji su također izrazili ogorčenje godinama autoritarnih režima - ocjenjuje za Reuters Tim Ash, marketinški strateg za BlueBay Asset Management.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.