open-navfaktor-logo
search
Akcija "ofsajd"
Haos u Portugalu: Policija pretresla kuću Ikera Casilasa i kancelariju Ronaldovog advokata
U Portugalu je jučer obavljena velika akcija pod nazivom "Ofsajd", a u kojoj je više od 300 policajaca pretreslo 76 objekata, među kojima i 40 kuća, te pet advokatskih kancelarija.
05.03.2020. u 22:10
get url
text

Tamošnja policija pretražila je sjedišta više fudbalskih klubova među kojima su i Benfica, Porto i Sporting, a "češljala" je ugovore fudbalera u posljednjih pet godina, zbog sumnje na "pranje novca" i utaju poreza.

Policija je sa sudskim nalogom ušla i u kuće Portovog predsjednika Pinta da Coste, Benficinog predsjednika Luisa Felipea Vieire, Sportingovog čelnika Federica Varandasa te Braginog prvog čovjeka Antonija Salvadora.

Pretražena je i kuća španskog golmana Ikera Casillasa u Portu.

- Jutros je portugalsko tužilaštvo došlo u moju kuću kao i u 76 drugih prostora sportskih društava, igrača i klubova te zatražilo dokumentaciju. Stavio sam im se na potpuno raspolaganje. Transparentnost je jedan od mojih principa - napisao je Casillas jučer na svom Twitteru.

Nakon što su pretražili kuće, policajci su ušli u sjedišta klubova. Osim spomenutih posjetili su prvoligaše Sporting Bragu, Estoril, Vitoriju Guimaraes, Maritimo i Portimonense, piše Hina.

Istraga je ušla i u sjedište agencije za zastupanje fudbalera Gestifute, vlasnika Jorge Mendesa. On je zastupnik brojnih igrača među kojima Cristiana Ronalda iz Juventusa i Joao Felixa iz Atletico Madrida. Pretražena je i kancelarija Ronaldovog advokata Carlosa Osorija de Castra. Policija je bila i u advokatskim uredima Leitao, Teles i Soares da Silva.

Pod istragom su 72 ugovora za 49 fudbalera u kojima je učestvovalo 14 menadžera.

Među sumnjivim transferima su Casillasov prelazak iz Real Madrida u Porto, Jacksona Martineza iz Porta u Atletico, Nelsona Semeda iz Benfice u Barcelonu i Renata Sanchesa iz Benfice u Bayern.

Portugalsko državno tužilaštvo saopćilo je kako su optužene 24 kompanije i kluba te 23 osobe.

- Među njima fudbaleri, zastupnici ili posrednici, advokati i fudbalski dužnosnici. Oni su nastojali izbjeći plaćanje poreza tako što su skrivali ili lažno prikazivali vrijednosti transfera. Također su skrivali istinske dobitnike novca od transfera - navedeno je.

Zaplijenjeni su ugovori o zastupanju igrača, pravu na imidž igrača te ugovori o provizijama prilikom transfera. Portugalsko državno tužilaštvo zatražilo je saradnju Španije, Engleske i Francuske.

Istraga je pokrenuta nakon što je internetska platforma Football Leaks objavila brojne povjerljive ugovore i prepiske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.