open-navfaktor-logo
search
Reakcija boraca
Hapšenje Osmanovića u suprotnosti s načelima međunarodnog prava
Od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine sada se 'očekuje da stanu u zaštitu ljudskih prava, ne samo Osmana Osmanovića, nego svih građana i građanki Bosne i Hercegovine
27.11.2019. u 12:52
get url
text

Koordinacioni odbor temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH smatra da je, 'hapšenje Osmana Osmanovića, na graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji a na osnovu fantomskih spiskova za navodni ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti, neprihvatljivo i u suprotnosti sa svim načelima i pravilima međunarodnog prava'.

- Posebno je zabrinjavajuće konstantno uplitanje srbijanskih vlasti u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine jer procesuiranje stranog državljanina za bilo kakvo djelo koje je eventualno počinjeno na tlu druge (njegove) države, nedopustivo je (i sam pokušaj) jer predstavlja udar na suverenitet i integritet te države i njenog pravnog poretka - navodi se.

Od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine sada se 'očekuje da stanu u zaštitu ljudskih prava, ne samo Osmana Osmanovića, nego svih građana i građanki Bosne i Hercegovine kojima su ta prava povrijeđena od druge države.'    

Podsjećaju da 'fantomski spisak od 580 stranica sadrži imena oko 3.500 pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, Hrvatskog vijeća obrane i visokih bošnjačkih funkcionera te kratke opise navodnih ratnih zločina za koje se terete'.

- Uz njega se veže i dokument 'Pregled naredbodavaca i izvršilaca zločina u logorima i zatvorima za Srbe u bivšoj BiH u periodu 1992. - 1996. godine'. Autor spiska, koji je kreiran u januaru 2002. godine, je Dokumentacioni centar za istraživanje ratnih zločinaca Republike Srpske iz Banja Luke. Nejasno je ko je Srbiji i njenim pravosudnim institucijama dao pravo ili bilo kakvo ovlaštenje da postupa po navodnim spiskovima koje izdaje manji bosanskohercegovački entitet - naglašavaju.

Dodaju da su se na tom 'fantomskom spisku, osim pripadnika vojnih i policijskih snaga učesnika u odbrani Bosne i Hercegovine, našli i brojni umjetnici i istaknute javne ličnosti koje su u ratnim dejstvima učestvovali jedino na način da su bili žrtvom straha i ratnog progonstva (što takav spisak dodatno degradira), a cilj je 'pokušaj izjednačavanja agresora sa žrtvom i izjednačavanje broja procesuiranih i osuđenih pripadnika agresorskih snaga sa snagama odbrane Bosne i Hercegovine'.

- Takve akcije dovode do zaključka da se provođenje određenih ideologija, prekinuto okončanjem ratnih dejstava, nastavlja u mirnodopskim uslovima, što je nedopustivo - navodi se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.