Promjena granica nije rješenje, rečeno je danas na okruglom stolu o temi "Dijalogu između Kosova i Srbije poslije samita u Berlinu", sa premijerom Kosova Ramushom Haradinajem, predstavnicima civilnog društva, medija i diplomatskog kora, a u organizaciji Kosovskog demokratskog instituta (KDI), javlja Anadolu Agency (AA). 

Premijer Kosova Ramush Haradinaj izjavio je da bi promjena granica donijela tragediju i da on ne može da prihvati uslovljavanje dijaloga sa Srbijom, dok Srbija još uvijek ne priznaje zločine koje je počinila na Kosovu.

Haradinaj je kazao da je u Berlinu morao da sjedne za sto sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je za vrijeme rata bio ministar informisanja u vrijeme Slobodana Miloševića, ali da nije postavljao nikakve uslove, jer se mora ići naprijed.

-Pogrešna je pozicija i Vašingtona i Evropljana i Berlina i Pariza da se prihvati uslov Srbije za nastavak dijaloga, uklanjanje taksi. Kome stavljati uslove, predsjedniku Vlade koji dolazi iz Meje. Masakr u Meji je bio 27. aprila, a ja sam poslije Meje, 29. aprila otišao u Berlin i sjeo prekoputa Vučića zbog dijaloga - kazao je Haradinaj. 

Istakao je i da se sporazum sa Srbijom treba postići, ali ne kroz promjenu granica, jer bi to odvelo u tragediju. 

-Uvjeravam vas da svako ko kaže da se pomjeranjem granica ili korekcijom granice postiže mir, zna da se donosi rat, donose se tragedije. Dakle, oni koji predlažu sporazume o granici to rade s namjerom da Balkan uvuku u nestabilnost za najmanje još dvije decenije - rekao je kosovski premijer. 

Haradinaj je naveo da postiji sumnja da su predsjednik Kosova Hashim Thaci i premijer Albanije Edi Rama razgovarali sa visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini o promjeni granica, te je konstatovao da je vrijeme Mogherinijeve prošlo.

Ambasador Švajcarske na Kosovu Jean-Hubert Lebet kazao je da njegova zemlja podržava inicijativu Njemačke i Francuske da se dijalog nastavi radi postizanja sveobuhvatnog pravnog sporazuma za potpunu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Kazao je da se nada da će naredni sastanak u julu donijeti neki razvoj, na primjer na tehničkom nivou. Istovremeno je poručio da ideja o promjeni granica nije dobra, jer se time ne rješavaju problemi. 

-Iskustvo moje države stečeno tokom posredovanja govori da promjena granica nikada nije funkcionisala. Nemate ni jedan primer u svijetu da je kada su se dotakle granice nešto riješeno i jako smo sretni što sastanak u Berlinu to nije podržao. Pomjeranjem granica, uzroci konflikta ne bi se riješili i zato treba da radimo na pitanjima koja nisu riješena. Ovdje na Balkanu ukoliko počnete da dirate granice, ulazite u nevolje - kazao je ambasador Lebet.

Naveo je i da se sporazumi ne mogu nametati, te da je važno da postoji povjerenje između strana i spremnost za postizanje sporazuma. Švajcarski ambasador je potencirao i važnost sveobuhvatne nacionalne podrške za realizaciju sporazuma, kao i transparentnosti procesa. 

Istovremeno, lider Progresivno demokratske partije i bivši kosovski zastupnik i ministar, Nenad Rašić je na okruglom stolu ocijenio da ispravljanje granica i podjela nije dobro rješenje ni za Srbe sa juga, ni za Srbe sa sjevera Kosova.

Rašić se složio sa konstatacijom da je na Berlinskom samitu jasno iznijet stav da se mijenjanje granica neće dogoditi. On je istakao i da su kosovski Srbi veoma malo uključeni u proces dijaloga, iako je Kosovo zajedničko za sve zajednice koje žive u njemu.