open-navfaktor-logo
search
East-West Centar
Haris Pašović organizira festival istomišljenika, "Četvorke" i Ljubiše Belog Preletačevića
East-West Centar, nevladina organizacija reditelja Harisa Pašovića, godinama izdašno finansirana i novcem koji dobija iz bh. vlada, od 5. do 14. decembra 2020. godine, organizira 2. Sarajevofest - umijetnost i politika. 
05.12.2020. u 13:41
get url
text

Moto ovogodišnjeg festivala je, navodi se u saopćenju za medije, "naš strah za pluća".

- Od kovida. Od zagađenja. Od otrova – izduvnih gasova iz automobila, autobusa, kamiona; duhanskog dima; čađi. Gore nam pluća od tjeskobe, straha, panike. Od politike. Nekima gore pluća od frustracije. Od mržnje. Sagorijevamo. Ima li lijeka? - navodi se. 

O ovim temama neće biti dijaloga i disonantnih tonova na festivalu. O umjetnosti i politici govorit će istomišljenici, članovi sarajevske koalicije "Četvorka", umjetnici, autori, novinari..., ukratko, manje-više svi oni koji po svom političkom opredjeljenju i stavovima gravitiraju "Četvorki". 

Uz izutetak nekoliko gostiju iz drugih država, u Pašovićevom Sarajevofestu međusobno će si aplaudurati danas od 16 sati: 

VEZANI TEKST - Pismo Harisu Pašoviću zbog izjava da rat "moramo zaboravljati", da postoji "teror sjećanja"

Haris Pašović, a na temu: "Odjednom se sve promijenilo! Šta može učiniti pojedinac u svjetskoj drami kroju proživljavamo? Šta o tome kažu umjetnici? Šta naučnici? Šta političari? Sarajevo Fest – Umjetnost i politika 2020 omogućit će susret sa zanimljivim i pametnim ljudima, koji su do sada svojim djelom pokazali da znaju da se bore i da znaju da pobjeđuju. Šta znače promjene koje se dešavaju od Sarajeva do Washingtona; od Ljubljane do Berlina; od Beograda do Varšave…?"

Danis Tanović, na temu: "On je započeo revoluciju u BiH – filmsku revoluciju! Danis Tanović, jedan od najboljih svjetskih reditelja, u rijetkom razgovoru, na otvaranju Sarajevo Festa - Umjetnost i politika 2020! Oskarovac, dobitnik svih najvažnijih svjetskih nagrada za film, pilot, motorista, muzičar, poliglot, profesor, počasni doktor Univerziteta u Sarajevu, osnivač Naše stranke, a prije svega i samo - reditelj!"

Irma Baralija i Marin Bago, kandidati na Lokalnim izborima u Mostaru 2020, a ta temu: "Irma Baralija je tužila Bosnu i Hercegovinu Evropskom sudu za ljudska prava zbog toga što je ova zemlja godinama oduzimala izborno pravo građanima Mostara. I pobijedila je državu. Irma Baralija (Naša stranka) i Marin Bago (Neovisna lista: Pravo na grad) o izborima koji su bili otuđeni grašanima Mostara". 

Elmedin Konaković, političar, lider sarajevske "Četvorke", a na temu: "Veliki politički prevrat u Kantonu Sarajevo na Lokalnim izborima. Prevrati u drugim bh. gradovima, uključujući Banja Luku. Da li je počela politička revolucija? Video podkast sa trenutno najtraženijim bh. političkim liderom".

Jasmin Imamović, političar, pisac, gradonačelnik Tuzle govori na temu skora budućnost u BiH: "Najduže biran političar u BiH – gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, pisac. Šta je tajna uspjeha čovjeka koji je napravio tri Panonska jezera u centru grada"? 

Iako je najpozvaniji da na temu stranačkih prelijetanja govori predsjednik NiP-a, čija je stranka puna bivših SDA-ovaca, SBB-ovaca i ponekog člana iz drugih stranaka, o "novom diskursu" će govoriti maskota srbijanskih izbora 2017. godine, preletačević koji to zapravo nije - Ljubiša Beli Preletačević.

Luka Maksimović je napravio veliki uspjeh na predsjedničkim izborima u Srbiji 2017. kada je osvojio 350.000 glasova i treće mjesto, sa izmišljenim likom Ljubišom Belim Preletačevićem! Bilo je to najveće političko pozorište u ovom vijeku. Trojica vizuelnih umejtnika promijenili su zvanično svoja imena i sad se zovu jednako kao i premijer Slovenije – Janez Janša. Umjetnist i politika, ne može bliže! - navodi se u saopćenju. 

Gosti i učesnici festivala koji će govoriti su još i Robert Botteri, Boris Dežulović, Andrej Nikolaidis, novinari i kolumnisti. Zatim Dejan Jović, Goran Marković i Sead Turčalo, politolozi. Andrej Josifovski Pijanista, vizuelni umjetnik; Sabrina Begović Ćorić, rediteljica; Nejra Latić Hulusić, rediteljica; Nermin Hamzagić, reditelj. Toni Prug i Srdjan Blagovčanin, ekonomski analitičari. 

- Ove godine dvije okolnosti su odredile oblik festivala. Zbog lošeg epidemiološkog stanja u Sarajevu, ne možemo da održimo festival uživo. 2. Sarajevofest – Umjetnost i politika koji će se  održati od 5. do 14. decembra 2020. Festival će biti podijeljen u tri programa – Forum, Art Forum i Forum mladih, u kojima će govoriti impresivni gosti. Svi pojedinačni programi će biti u formi video-podkasta na online platformama East West Centra: YouTube, Facebook i Instagram - piše u saopćenju. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.