open-navfaktor-logo
search
Diplomatija
Haris Silajdžić kandidat za specijalnog izaslanika UN-a u Siriji
Kako god, novi specijalni izaslanik sigurno će imati težak zadatak u Siriji, gdje rat traje već više od sedam godina
30.10.2018. u 11:28
get url
text

Bivši član Predsjendištva BiH Haris Silajdžić jedan je od potencijalnih kandidata za zahtjevnu poziciju specijalnog izaslanika UN-a za Siriju, pošto je odstupanje sa te pozicije najavio Staffan de Mistura, objavila je agencija Irin.

Poslije četiri godine koliko je proveo na ovoj funkciji, De Mistura je objavio da će krajem novembra otići iz "ličnih razloga". Odlazak je najavio i njegov savjetnik za humanitarne poslove Jan Egeland.

Kao potencijalni nasljednici De Misture osim Silajdžića spominju se još dva imena iz istočne Evrope - specijalni koordinator UN-a za mirovni proces na Bliskom istoku Nikolaj Mladenov iz Bugarske te slovački diplomat Ján Kubiš, koji rukovodi Misijom Ujedinjenih nacija za pomoć u Iraku (UNAMI).

Kao jedan od glavnih kandidata spominje se i bivši alžirski ministar vanjskih poslova Ramtane Lamamra, a na užem spisku kandidata je i Geir Pedersen, norveški ambasador u Pekingu.

Kako god, novi specijalni izaslanik sigurno će imati težak zadatak u Siriji, gdje rat traje već više od sedam godina i brojni su mirovni procesi ostali neuspješni.

Osnovni zadatak će biti "oživjeti" mirovne pregovore koji su stagnirali u zadnje vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.