open-navfaktor-logo
search
Svjedočanstva
Hasečić o dešavanjima u Idlibu: I od nas su odvajali naše kćerke, silovali, ubijali...
Izbjegličku dramu koja se dešava u Idlibu prati i predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić, koja je i sama žrtva silovanja u Višegradu, a koja smatra da sirijski civili prolaze golgote kakve je prolazio i narod Bosne i Hercegovine '90-ih godina
09.01.2020. u 09:08
get url
text
Hasečić Bakira
Hasečić Bakira

Deseci hiljada civila posljednjih dana izbjeglo je iz unutrašnjosti sirijske provincije Idlib ka turskoj granici.

Zbog napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih ruskih i proiranskih saveznika, civili iz Idliba i dalje migriraju u mjesta na samoj sirijsko-turskoj granici, piše Anadolu Agency (AA).

Izbjegličku dramu koja se dešava u Idlibu prati i predsjednica Udruženja "Žena-žrtva rata" Bakira Hasečić, koja je i sama žrtva silovanja u Višegradu, a koja smatra da sirijski civili prolaze golgote kakve je prolazio i narod Bosne i Hercegovine '90-ih godina.  

Njen rodni Višegrad je prepoznatljiv po zlu koji su bošnjačkim civilima nanijeli agresorski vojnici, od zlostavljanja, silovanja, ubijanja, pa do spaljivanja civila u kućama, pa po tome nosi naziv i "Grad Živih Lomača", dok je Drina najveća masovna grobnica Bošnjaka iz proteklog rata.

Hasečić je prošle godine posjetila pogranična područja u Turskoj gdje su smještene sirijske izbjeglice. Tamo je, kako je kazala, upoznala majke koje pokušavaju pronaći način da iz Sirije izbave kćerke. 

 - Tada sam shvatila da je situacija u Siriji slična onoj u našoj zemlji koja se dogodila '90-ih godina. Tada su i od nas odvajali naše kćerke, silovali, ubijali... Pa, sve me to podsjetilo na 1992, kao da je isti projekat u pitanju. Onaj koji se dogodio u BiH, samo ga je neko sada kopirao u Siriji.

Da međunarodna zajednica, Evropa i svijet žele da zaustave rat, ne bi se desila ni Srebrenica, rat u BiH - pojasnila je Hasečić.

Smatra da međunarodna zajednica nastavlja sa istom praksom - opominju, donose rezolucije na papiru, šalju humanitarnu pomoć i, na kraju, grad bude uništen. 

- Koliko pratim situaciju, mislim da je to kopirani projekat iz BiH. Poručila bih onima koji su preživjeli i koji se nalaze izvan Sirije, da izlaze u javnost i govore o onom što su preživjeli i vidjeli. Da traže da se pokrenu istrage protiv počinilaca - kazala je Hasečić.

Prije početka sirijskog rata u Idlibu je živjelo dva miliona ljudi, a početkom rata broj stanovnika je prepolovljen zbog žestokih sukoba. U martu 2015. godine sirijske opozicione snage zauzele su Idlib i on je od tad svojevrsna utvrda sirijske opozicije.

Idlib je tako postao utočište prognanih, pa trenutno u toj sirijskoj regiji živi četiri miliona ljudi koji su meta stalnih režimskih i napada ruskih snaga koje su se u rat uključile u oktobru 2015. godine.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji. Od potpisivanja tog sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je u protekloj godini raseljeno je više od 1,3 miliona ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.