Velika greška

Haški tužioci zahtijevaju preispitivanje odluke sudije Antonettija o izmjeni Mladićevog Vijeća

Objavljeno: 07.09.2018. u 15:02

Od Mehanizma za međunarodne tribunale zatraženo je da osnuje tročlano Vijeće, čiji bi zadatak bio da utvrdi posljedice odluke Jean Claudea Antonettija da iz žalbenog postupka Ratku Mladiću isključi troje sudija

Antoanettijevu odluku oštro su kritizirali predstavnici udruženja žrtava iz BiH, a pozdravili Mladićevi advokati

Tužiteljica Katrina Gustafson je navela da je potrebno kreirati novo Vijeće obzirom da odluka sudije Antonettija "predstavlja definitivnu izmjenu do sada utvrđene sudske prakse pred Međunarodnim krivičnim sudovima".

- Tužilaštvo osporava odluku sudije Antonettija. Ova odluka zanemaruje utvrđene standarde u vezi s sudskom nepristrasnosti i rezultirala je velikom pogreškom. Obzirom na ovakav stav Tužilaštva, Predsjednik Mehanizma obavezan je da imenuje tročlano Vijeće - rekla je Gustafson.

Sudija Jean-Claude Antonetti u četvrtak je prihvatio zahtjev Odbrane da se iz žalbenog postupka isključe sudije Theodor Meron te Carmel Agius i Daqun Liu.

Kako je naveo Antonetti, sudije Meron, Agius i Liu "djeluju pristrasno" s obzirom da su u ranijim predmetima u Haagu donosili određene zaključke koji se tiču Mladića.

Ovu odluku oštro su kritizirali predstavnici udruženja žrtava iz BiH, a pozdravili Mladićevi advokati.

Tribunal je Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba VRS-a, u novembru prošle godine osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen optužbe za genocid u još šest bosanskohercegovačkih općina.

Žalbe na presudu podnijeli su i Odbrana i haški tužioci, a konačna presuda je trebala biti izrečena naredne godine.
 

 

Izvor:   Birn

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije