HDZ 1990: Ima li Čović podršku za etničko čišćenje Hrvata iz Bosne?

Objavljeno: 17.07.17 u 20:58 Autor: P. Z.

U hrvatskim opozicijskim strankama smatraju da se nakon sastanka šefova HDZ-a BiH i SNSD-a Dragana Čovića i Milorada Dodika prošle sedmice u Mostaru nije čulo ništa novo što nismo čuli i vidjeli zadnjih 25 godina.

Čović i Dodik namjeravaju zajednički izaći na izbore 2018. FOTO: Arhiv
Čović i Dodik namjeravaju zajednički izaći na izbore 2018. FOTO: Arhiv

Osim floskula o izmjenama Izbornog zakona BiH s naglaskom na izbor legitimnih Hrvata iz Federacije BiH, ponovo ni riječ nije rečena o položaju Hrvata tamo gdje su najviše ugroženi – u bh. entitetu Republici Srpskoj, ističu iz ove stranke. I dok Čović nije ni jednom riječju spomenuo Posavinu, Dodik je govorio o položaju Srba u Federaciji BiH, posebno u Hercegovačko-neretvanskom i Livanjskom kantonu.

Podržao je Dodik i prijedlog HDZ-a BiH izmjena Izbornog zakona ocijenivši da će on omogućiti ne samo izbor legitimnih Hrvata već i legitimnih Srba, također samo u FBiH. U HDZ-u 1990. to smatraju nastavkom ratne politike etničkog čišćenja i genocida u BiH.

"Dodikovi Hrvati" i "Čovićevi Srbi"

Član Predsjedništva ove stranke i delegat u Vijeću naroda RS-a Mijo Perkunić smatra da je cijeli ovaj sastanak, ustvari, samo novi poziv na "humano preseljenje" ono malo Hrvata iz RS-a, prije svega iz Posavine, ili prema Hrvatskoj i dalje prema Zapadu ili eventualno prema Hercegovini.

Istaknuo je da on "ne kao profesionalni političar već čovjek iz naroda mora ukazivati na takve loše politike".

- Ništa što je Dodik rekao Čović nije demantirao, a to je ozbiljna priča. Dodik će staviti Hrvate na liste SNSD-a, a Čović će staviti Srbe na liste HDZ-a BiH u hercegovačkim kantonima. Time će se samo zabetonirati stanje koje je posljedica rata, etničkog čišćenja i genocida u kompletnoj BiH, a ne samo u RS-u i Posavini – kazao je Perkunić za Faktor i upitao "je li to taj plan pravljenja trećeg entiteta".

Podsjetio je da je i do sad HDZ BiH davao "Dodikovim Hrvatima" većinu u Klubu Hrvata u Vijeću naroda RS-a, pa je tako nakon prošlih općih izbora Davor Čordaš, dopredsjednik HDZ-a BiH čija porodica uglavnom živi ili u Slavonskom Brodu ili u Mostaru, "svoje mjesto u Vijeću naroda prodao za mjesto ministra za izbjeglice u Vladi RS-a".

- Sva intelektualna i politička elita Hrvata u Bosni, a pogotovo u Hercegovini ne bi smjela dozvoliti Čoviću da zacementira stanje proizišlo iz rata i da se na ovakav način, u saradnji s Dodikom, odrekne Hrvata u Bosni i da se odrekne Posavine – naglasio je Perkunić.

Zašto šute Crkva i vlast u Hrvatskoj

Najviše ga zabrinjava njihova šutnja, ali često i šutnja Katoličke crkve u Hrvata.

- Biskup Franjo Komarica, posebno uvaženi kardinal Vinko Puljić te cijela Biskupska konferencija BiH morala bi se oglasiti i jasno reći slažu li se s Čovićevom podjelom Hrvata– kazao je Perkunić.

Naglasio je da bi se i Vlada na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović trebali, budući da je Hrvatska supotpisnica Dejtonskoga mirovnog sporazuma i po Ustavu RH moraju brinuti i o Hrvatima u BiH, očitovati o toj politici šefa HDZ-a BiH.

- Neka jasno kažu jesu li za takvu podjelu Hrvata na one koje Čović smatra Hrvatima ili smo svi mi Hrvati po rođenju ravnopravni – kazao je Perkunić.

Podsjeća da su nedavno iz SNSD-a pokušali smijeniti legitimno izabranog Tomislava Tomljanovića iz Hrvatske stranke (bivša Nova hrvatska inicijativa) u Vijeću naroda RS-a, ali je to na kraju spriječeno.

- Čović traži legitimitet Hrvata u FBiH, a ovamo se u RS-u želi smijeniti legitimni Hrvat i on šuti. Je li to ta legitimnost kad se u FBiH, recimo u Hercegovini, postavlja predstavnik Srba kojem je HDZ BiH ustupio mjesto, a u RS-u Hrvat kojem je SNSD ustupio mjesto – pita se Perkunić.

Jedini spas za hrvatski narod u BiH Perkunić vidi u tome da šef HDZ-a BiH naprosto odstupi sa svih položaja.