HDZ BiH traži putne troškove za zaposlene u institucijama BiH koji ne žele živjeti u Sarajevu

Objavljeno: 18.05.17 u 08:58 Autor: P. Z.

Svi zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući i ministre, zamjenike ministara, savjetnike ili zastupnike i delegate u Parlamentarnoj skupštini BiH imaju pravo na mjesečnu kartu za javni prijevoz ili refundiranje troškova za gorivo.

Trenutno naknadu za prijevoz dobijaju oni koji žive do 80 kilometara od radnog mjesta FOTO: Ilustracija
Trenutno naknadu za prijevoz dobijaju oni koji žive do 80 kilometara od radnog mjesta FOTO: Ilustracija

Gornja granica za priznavanje tih svakodnevnih troškova je 80 kilometara. Ostali imaju pravo na naknadu za smještaj u Sarajevu. Zastupnik HDZ-a BiH u državnom parlamentu Nikola Lovrinović nedavno je negodovao zbog ovoga.

- Ko je i na osnovu čega je donio odluku o tome da je gornja granica za priznavanje svakodnevnih troškova prijevoza s posla i na posao nabavkom mjesečne karte ili refundiranjem stvarnih troškova mjesečne karte 80 kilometara – pitanje je koje je Lovrinović poslao Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Lovrinović je od ovog ministarstva zatražio i odgovor "kad će ta diskriminatorska odluka biti promijenjena prema onima čije je mjesto prebivališta udaljeno od mjesta rada više od 80 kilometara". U prijevodu, ako bi se promijenio pravilnik, oni koji stanuju dalje od te gornje granice, na primjer u Mostaru ili Novom Travniku, i rade u Vijeću ministara ili Parlamentu BiH ne bi morali stanovati u Sarajevu već bi mogli svakodnevno putovati i dobijati naknadu za autobus ili gorivo.

Mensura Beganović, zastupnica DF-a i članica Zajedničke komisije za administrativne poslove Parlamentarne skupštine BiH, kazala je za Faktor da ta komisija već nekoliko mjeseci diskutira o izmjenama pravilnika o korištenju službenih i privatnih vozila i nadoknadi troškova prijevoza za one koji ne žive u Sarajevu ili za one koji ne žive "toliko blizu, naprimjer, zgrade institucija BiH da mogu pješke doći".

- Bilo je raznih inicijativa i članovi HDZ-a BiH su imali razne primjedbe. Za koji dan bismo se trebali o tome usuglasiti. Predložene su razne restrikcije na, naprimjer, korištenje vozila 24 sata dnevno, da gorivo može točiti samo vozač i slično – naglasila je Beganović u izjavi za Faktor.

Što se tiče "gornje granice", Beganović navodi da i ona, pošto živi u Zenici, ima pravo na nadoknadu troškova prijevoza. Dodala je da se vozi svojim privatnim autom i ima pravo na nadoknadu troškova za gorivo. Oni koji žive dalje od 80 kilometara od Sarajeva imaju pravo na nadoknade za smještaj i odvojeni život i oni imaju drugačija prava.

- Po meni i po većini kolega, ta granica od 80 kilometara je sasvim korektna i ona se neće mijenjati, posebno ne smanjivati. Meni je iz Zenice do Sarajeva sa traženjem parkinga do posla sat vremena dok s Ilidže tramvajem treba najmanje pola sata. Nema potrebe da se naknada za smještaj daje nekome ko živi, recimo, 50 kilometara od posla – smatra Beganović.