open-navfaktor-logo
search
Podrška Tužilaštvu
HDZ-ov HNS zadovoljan radom Gordane Tadić, pozdravili izbor uhapšenih u aferi "Respiratori"
U Mostaru je održana sjednica Predsjedništva nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor (HNS), koju čine političke stranke predvođene Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) Bosne i Hercegovine.
29.05.2020. u 14:08
get url
text
HNS

Na toj su sjednici, navodi se u saopćenju, komentirali aktuelnu političku situaciju u BiH, a u tom su kontekstu "pozdravili napore pravosudnih i policijskih institucija u aferama koje potresaju FBiH i konkretne poteze kojima javnost svjedoči u posljednja 24 sata nakon hapšenja glavnih osumnjičenih u aferi 'Respirator'".

- Pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. Cijeli proces mora doživjeti svoj konačan pravni i sudski epilog, a odgovorni pojedinci odgovarati. Ova afera predstavlja test za pravnu državu, vladavinu zakona i prava, kao i buduće aktivnosti u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom – ističu iz HNS-a.

Iako se pozivaju na Evropsku uniju, iz HNS-a su zanemarili kritike Delegacije Evropske unije u BiH u vezi s blokadama HDZ-a BiH pri raspodjeli novca Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Ta raspodjela, tvrde, mora biti riješena na način da kantoni "direktno učestvuju u raspodjeli novca", što je u direktnoj suprotnosti sa Ustavom BiH i zakonima, ali i preporukama međunarodne zajednice.

VEZANI TEKST - Nelson i Sattler direktno prozivaju HDZ zbog novca od MMF-a, Bevanda se pravi nevješt

- Komplikacije i pokušaji ostvarivanja političkih igrokaza već duže vrijeme nemaju nikakvog smisla, stoga Predsjedništvo HNS zahtijeva od nadležnih institucija da finansijska sredstva konačno budu aktivna i na raspolaganju kako bi se osigurala sredstva pomoći za privredne subjekte i omogućio njihov oporavak i nesmetano funkcioniranje – navodi se u saopćenju, u kojem se zanemaruje da je "nadležna institucija" ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda koji Vijeću ministara BiH mora dostaviti odluku o raspodjeli novca MMF-a.

Predsjedništvo HNS-a je raspravljalo i o narednim Lokalnim izborima, te su istaknuli da Centralna izborna komisija (CIK) BiH treba osigurati preduvjete za održavanje izbornog procesa.

Te uvjete, prije svih, treba osigurati Ministarstvo finansija i trezora BiH na čelu sa Vjekoslavom Bevandom, koje je dužno Vijeću ministara BiH dostaviti nacrt budžeta institucija BiH za 2020. godinu sa osiguranim sredstvima za organizaciju Lokalnih izbora. Uprkos zahtjevu Predsjedništva BiH da se taj nacrt dostavi do kraja maja, Bevanda to nije uradio.

Usaglašeno je kako će HNS imati zajedničke kandidate u onim mjestima gdje je "hrvatski narod izložen utjecaju brojnosti druga dva naroda", a kako bi ostvarili što bolji zajednički izborni rezultat i "spriječili disperziju glasova".

- Pitanje CIK-a BiH kao nadležne institucije za održavanje izbora također mora biti zakonski razriješeno kako bi izborni proces prošao transparentno i u skladu sa zakonskim propisima i demokratskim procedurama – navode u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.