open-navfaktor-logo
search
Izvještaji iz Sarajeva
HDZ-ov medijski čopor šokiran: "Komšić nijednom nije rekao da će se založiti za treći entitet"
Velika je šteta što Nova TV nije detaljnije objasnila značenje svog koncepta "visokog stepena kantonalizacije Federacije", koji je prema njihovom mišljenju, šta god on značio, poželjan i potreban, ali se Komšić, eto, niti u jednom trenutku nije sjetio spomenuti ga i založiti se za njega
21.11.2018. u 12:31
get url
text

Konstituirajuća sjednica novog saziva Predsjedništva BiH izazvala je veliku pažnju medija, kako onih u našoj zemlji, tako i onih u regionu. Svoje mjesto kraj Svečanog salona u zgradi Predsjedništva BiH rezervirali su i brojni predstavnici medija iz susjedne nam Hrvatske, čija je pažnja uglavnom bila usmjerena na novog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića.

"Analizu stavova" novog saziva svojim je gledateljima ponudila i hrvatska Nova TV, čija je urednica vanjske politike uspjela objediniti zavidan nivo nepoznavanja tematike o kojoj govori i potrebe da srčano promovira stavove jedne političke opcije. One "stožerne".

Podsjeća Nova TV u svojoj "analizi" gledatelje na konstataciju Šefika Džaferovića da se odluka Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" pogrešno interpretira, iako je njoj, tvrdi, ona "jasna kao dan".

- On i njegova stranka SDA smatraju da ta presuda derogira presudu suda u Strasbourgu u slučaju Sejtić-Finci, ali ja ne vidim nikakvu vezu između te dvije presude – ocijenila je urednica Nove TV Ivana Petrović.

Možda ne postoji veza sa presudom "Sejtić-Finci", ali ona sa presudom "Sejdić-Finci" definitivno postoji i nisu je prepoznali samo "bošnjački mediji" ili "sarajevski mediji", već i Evropska unija (EU), čije je Vijeće za vanjske poslove još u oktobru prošle godine, u kontekstu provedbe odluke Ustavnog suda, upozorilo da se u tom procesu ne smiju "poduzeti koraci koji će otežati provedbu presude Sejdić-Finci". U tom je trenutku na stolu bio prijedlog HDZ-a, čijim bi se usvajanjem, jasno je Vijeće za vanjske poslove, dodatno otežala provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava, koje su, prema Ustavu BiH, prioritet u odnosu na domaće zakone.

Podijelila je urednica sa gledateljima i svoje razočaranje istupima novog/starog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

- Komšić je održao jedan građanski govor i u razgovoru ni u jednom trenu nije rekao da će se založiti za treći entitet ili visoki stepen kantonalizacije Federacije. On stalno govori o služenju svim građanima što znači da ostaje na svom građanskom konceptu prije izbora – pojasnila je uzroke svog razočarenja.

Velika je šteta što Nova TV nije detaljnije objasnila značenje svog koncepta "visokog stepena kantonalizacije Federacije", koji je prema njihovom mišljenju, šta god on značio, poželjan i potreban, ali se Komšić, eto, niti u jednom trenutku nije sjetio spomenuti ga i založiti se za njega.

To što se ne zalaže za "treći entitet" bi mu nekako i oprostili, ali što "stalno govori o služenju svim građanima" – to ne mogu. Prava je sreća pa ekipa Nove TV nije čula tekst Svečane izjave koju potpisuju članovi Predsjedništva BiH, a koja govori upravo o zaštiti interesa, zamislite, "svih naroda i građana". Nema principa koji je suprostavljeniji evropskim demokratskim standardima, pojasnit će nam oni koji u sebi nose evropske vrijednosti, od zaštite interesa svih građana.

Jedino racionalno objašnjenje ovakvih stavova i načina izvještavanja jeste da se radi o predodžbi kreiranoj na temelju žalopoljki političke opcije koja sebe nastoji utemeljiti kao ustavnu kategoriju i integralni dio svake vlasti, neovisno o rezultatima izbora, ali i toj opciji pripadajućih medija, koji su jučerašnji događaj u Predsjedništvu ocijenili kao "inauguracija majorizacije".

I oni imaju zamjerke na račun Komšićevog stava da će zastupati interese svih građana, pa i naroda iz kojeg potječe. To je, konstatira jedan od HDZ-ovih portala, "šizofreno", a zajednički im je stav da je Komšićev izbor "protivustavan". Zajedničko im je, također, da nisu osjetili potrebu da citiraju barem jednu odredbu Ustava BiH koja ide u prilog "protivustavnosti" Komšićevog izbora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.