open-navfaktor-logo
search
Raspodjela novca
HDZ se pravda zbog blokada, pozivaju se na dokument koji nema veze sa MMF-om
Zvaničnicima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine ponestaje izgovora kojim bi opravdali svoju ulogu u blokiranju 333 miliona eura Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) na računu Centralne banke BiH.
29.05.2020. u 09:53
get url
text

Nakon što nije prošao pokušaj ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande da u odluku o raspodjeli novca, suprotno Ustavu BiH i zakonima, "uglavi" i kantone, rame uz rame sa entitetima, iz te stranke su javnosti ponudili niz objašnjenja, prebacujući odgovornost na bošnjačke ministre u Vijeću ministara BiH i Stranku demokratske akcije (SDA).

Međutim, te pokušaje su zajedničkim saopćenjem za javnost obesmislili Delegacija Evropske unije i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, naglasivši da kantoni ne trebaju biti dio odluke Vijeća ministara BiH o raspodjeli novca.

- Sporazum sa MMF-om odnosi se na dva entiteta i Brčko Distrikt, dok je raspodjela sredstava kantonima odluka koja se donosi na nivou entiteta, što je Federacija BiH i učinila usvajanjem rebalansa budžeta – navodi se u saopćenju.

VEZANI TEKST - Nelson i Sattler direktno prozivaju HDZ zbog novca od MMF-a, Bevanda se pravi nevješt

To nije pokolebalo članicu Predsjedništva HDZ-a BiH Lidiju Bradaru da brani postupke svoje stranke, prebacujući i dalje odgovornost na druge političke opcije.

- Oni (SDA, op. a.) i dalje ne žele Koordinacijski mehanizam i ne žele učestvovanje kantona u političkom životu BiH – ocijenila je Bradara u razgovoru za N1, govoreći o problemima u raspodjeli novca MMF-a.

Koja je veza Koordinacijskog mehanizma i raspodjele novca MMF-a, Bradara nije objasnila, a neupitno je da bi bilo vrlo uzbudljivo slušati te logičke vratolomije delegatkinje u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Puni naziv Koordinacijskog mehanizma je Sistem koordinacije procesa evropskih integracija. Dakle, Bradara je očigledno imala velikih problema u koordinaciji između zdrave logike, misli i izgovorenih riječi, s obzirom na to da "evropske integracije" nemaju nikakvu vezu sa MMF-om i raspodjelom novca te međunarodne finansijske institucije.

Sama činjenica da zvaničnici te stranke posežu za sve besmislenijim argumentima dokazuje činjenicu da nemaju apsolutno nikakvo racionalno uporište u svojim zahtjevima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.