Ministar Helez i zamjenik ministra Galić fokusirani su na modernizaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine te su iskoristili priliku lično se upoznati s aktuelnim svjetskim trendovima u vojnoj industriji. Na sajmu su imali poseban sastanak s direktorom ekonomske sigurnosti i napretka iz ministarstva odbrane UK Huwom Waltersom, s kojim su razgovarali o mogućim projektima daljeg razvoja Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH. Također, razgovarano je i o mogućnostima međusobne saradnje namjenske industrije BiH s namjenskom industrijom UK. 

- Akteri u našoj regiji ozbiljno moderniziraju i naoružavaju svoje oružane snage. U tome ni mi ne smijemo zaostajati, ukoliko želimo biti spremni braniti suverenitet i teritorijalni integritet naše države. Oružane snage BiH moraju biti faktor odvraćanja od bilo čijih pretenzija da ugrozi teritorij ili stanovnike bilo kojeg dijela Bosne i Hercegovine - rekao je tim povodom ministar Helez, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

FOTO: MOBiH

Na sajmu, ministar Helez se sastao i sa zamjenikom načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga Gruzije brigadnim generalom Iraklijem Chichinadzeom.

Službena posjeta delegacije MOBiH realizira se na poziv Ambasade UK u BiH i agencije "Clarion Defence & Security", koja provodi organizaciju sajma DSEI 2023, koji se održava ove sedmice u glavnom gradu UK. DSEI je sajam koji se održava već 24. put, a okuplja više od 2.800 proizvođača naoružanja te vojne i sigurnosne opreme iz cijelog svijeta.

Kasnije tokom dana, ministar Helez i zamjenik Galić će posjetiti i Ambasadu BiH u UK, gdje će se sastati i s mladim stručnjacima iz BiH, koji rade ili se školuju u UK. U zvaničnoj posjeti Londonu, Helez i Galić će biti do sutra. U delegaciji BiH je i vojni izaslanik BiH u UK brigadir Nebojša Janković, kao i šef Kabineta ministra odbrane BiH Salko Beba.